FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kralj Carl XVI. Gustaf i Josipović na otvorenju Millesove izložbe

Autor: bcav
ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia obišli su u utorak u Zagrebu s predsjednikom Ivom Josipovićem i suprugom Tatjanom Atelijer Meštrović gdje je otvorena izložba Carla Millesa, jednog od najpoznatijih švedskih kipara 20. stoljeća i prijatelja hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića s kojim ga povezuju brojne biografske i umjetničke sličnosti.

Izložba Millesa, koja obuhvaća djela iz njegova ranijeg stvaralaštva, otvorena je u atelijeu na Gornjem Gradu u povodu posjete kralja Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvie koji su u utorak stigli u trodnevni posjet Hrvatskoj.

Kako su istaknuli kustosi izložbe, u Millesovim djelima izloženima u Zagrebu očituje se sličnost dvojice kipara - u tematici, motivima i oblikovanju, smjelosti, smislu za dramatičnost, osjećajnost i intenzivne pokrete kao i težnji prema stilizaciji motiva.

Dvojicu velikih umjetnika povezuje i veliki francuski kipar Rodin kojega su obojica poznavali i posjećivali u Parizu i Beču i koji je značajno utjecao na njihovu tehniku i estetiku.

Milles i Meštrović radili su velike spomenike i povijesne figure, nagrađivani su na svjetskim izložbama, obojica su radili kao profesori u SAD-u i svoje zbirke darovali švedskom, odnosno hrvatskom narodu.

Iz biografija dvojice umjetnika, poznato je da su se susreli u više navrata, prvi put 1911. Švedski kipar posjetio je Meštrovića u njegovu domu u SAD-u, a zajedno su sudjelovali i na putujućoj izložbi po Americi Moderna europska skulptura 1927-1928.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙