FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu premijera "Messe di Glorije" i "Cavellerije rusticane"

Autor: žklina jurić
SPLIT, 12. travnja 2013. (Hina) - U splitskom HNK-u večeras je, pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija, održana premijera "Messa di Gloria" Giacoma Puccinija, te poluscenska izvedba "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija.

"Messa di Gloria" su izveli solisti tenor Stjepan Franetović i bas Božo Župić uz Zbor i Orkestar splitske Opere. "Cavalleria rusticana" je izvedena polukoncertno, uz minimalne redateljske intervencije koje je potpisao Goran Golovko.

Solističku postavu u ovoj verističkoj jednočinci čine sopranistica Kristina Kolar u ulozi Santuzze, tenor Domagoj Dorotić je Turiddu, ulogu Lucie pjeva Barbara Sumić (i Vjera Obukhova kao alternacija), u ulozi Alfija je Siniša Hapač, alternativno Armando Puklavec, a Lola je Terezija Kusanović.

Koncertni majstor Zbora i orkestra HNK Split je bio Valter Lovrinčević, a korepetitorica Vera Pavasović i Tetjana Borčagivska.

Puccinijeva " Messa di Gloria" i Mascagnijeva jednočinska veristička opera "Cavalleria rusticana" djela su nastala na počecima karijera tih dvaju velikih opernih skladatelja čije je djelo obilježilo operu s kraja devetnaestog i prvog dijela dvadesetog stoljeća.

Djela su izvedena u razmaku od deset godina. Dok je "Messa di Gloria" od samog autora bila zanemarena i nikad ponovno izvedena za njegova života, "Cavalleria rusticana" je od prve izvedbe do danas jedan od najomiljenijih i najpopularnijih opernih naslova.

"Cavalleria rusticana" jedna je od najizvođenijih opera na svjetskim pozornicama, a brojne su i značajne reference na operu u nekim od važnih djela popularne kulture. O njezinoj popularnosti govori i podatak kako je do skladateljeve smrti 1945. godine u talijanskim kazalištima opera izvedena više od 14.000 puta.

(Hina) xzjur ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙