FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatvoreni 9. Dani kršćanske kulture

Autor: pgas
SPLIT, 26. ožujka 2013. (Hina) - Dodjelom nagrade "Andrija Buvina" povjesničarki i književnici Nevenki Nekić (71) za njezin izniman doprinos kršćanskoj kulturi večeras su u Splitu završeni 9. Dani kršćanske kulture na kojima je u proteklih 11 dana u tom gradu te u Šibeniku i Dubrovniku održano 70 programskih sadržaja nadahnutih kršćanskim motivima.

Obrazlažući dodjelu nagrade član savjetodavnog vijeća te manifestacije akademski slikar Josip Botteri Dini je istaknuo da je Nevenka Nekić zadužila hrvatsku kršćansku kulturu jer je njezin rad ostavio snažan pečat na toj kulturi.

"Zasluge Nevenke Nekić za hrvatsku kršćansku kulturu su nemjerljive. Ona je veliko ime hrvatske kulture i književnosti. Ona je čuvarica hrvatske svete kršćanske kulture i njezin suvremeni tumač", rekao je Botteri. Po Botterijevim riječima, djela Nevenke Nekić mogu nositi naziv "Sveta Hrvatska" pošto su nastajala s evanđeoskim kršćanskim nadahnućem.

Plaketu nagrade "Andrija Buvina" laureatkinji je predao akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je i autor te plakete. Zahvaljujući na priznaju Nevenka Nekić je istaknula kako je ova nagrada neusporediva s bilo čime što je ostvarila u životu. Posebice je istaknula važnost Crkve za opstojnost hrvatskog naroda rekavši kako nas je Crkva stoljećima držala na okupu i da nijedna zemlja nema toliko crkvica kao što Hrvatska ima starohrvatskih crkvica.

"To znači kako kroz stoljeća nismo prošli, a da nas nije dotakla Božja zraka", dodala je Nekić.

Po njezinim riječima, antika je ostavila snažan otisak na hrvatskom narodu, a tom "antičkom žigu" mi smo dodali kršćansku crtu.

"Mi u Europu ne ulazimo praznih ruku, naše dalmatinske klapske pjesme, te punina naše književne riječi srednjovjekovne crkvice su dio našeg identiteta kojeg unosimo u Europu", rekla je.

Naglasila je kako je za nju Bosna važna. "Nemam nikoga u Bosni, ali nikad nisam došla u Bosnu a da se nisam osjetila njezinim integralnim dijelom, ne znam zašto je to tako", rekla je Nekić.

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić je čestitajući Nevenki Nekić na priznaju istaknuo je kako ona "samozatajno djeluje na polju naše kulture".

Nadbiskup Barišić kazao je da manifestacija Dani kršćanske kulture pridonosi da postanemo svjesni kulturnog bogatstva nadahnutog kršćanstvom kojeg, poručio je, trebamo više cijeniti.

Dožupan splitsko-dalmatinski Visko Haladić je istaknuo kako vrijeme u kojem živimo donosi prijetnje kršćanskoj kulturi. "Mlade izmiču iz tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i nude im neke druge vrijednosti", dodao je.

Dane kršćanske kulture devetu godinu u nizu organizira splitska nakladnička kuća Verbum. Ravnatelj tog nakladnika Miro Radalj je na večerašnjoj svečanosti zatvaranja izrazio zadovoljstvo što ovu manifestaciju iz godine u godinu podržava sve više publike.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙