FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenpeaceov brod uplovio u riječku luku

Autor: hsup
RIJEKA, 12. travnja 2013. (Hina) - Greenpeaceov brod Arctic Sunrise, koji u sklopu kampanje za očuvanje morske bioraznolikosti od industrijskog ribolova plovi na turneji potpore europskim ribarima koji love na održiv način, uplovio je danas oko 15 sati u riječku luku, gdje će ostati do 16. travnja.

Arctic Sunrise dugačak je 49 metara, širok 11 metara, a za posjetitelje će biti otvoren u subotu od 13 do 19 sati te u nedjelju od 11 do 19 sati.

Građani će se moći družiti s posadom, upoznati s lokalnim ribarima, doznati više o održivom ribolovu i izraditi brodiće od papira na koje će napisati vlastitu poruku potpore malim ribarima i održivom ribarstvu, što je već učinilo 29.000 ljudi.

Brod Arctic Sunrise na turneji je kojom Greenpeace daje potporu europskim ribarima koji love na održiv način, noseći poruku da je održivi ribolov jedini put prema zdravim morima punim ribe i prosperitetu ribarstva kao gospodarske grane. Nastoji osvijestiti javnost, političare i ribare o potrebi smanjivanja prekomjernog lova radi obnove ugroženoga ribljeg fonda.

Na tu je turneju brod krenuo iz Constante u Rumunjskoj kako bi podupro male europske ribare koji love na održiv način u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu.

Hrvatska je četvrta zemlja koju Arctic Sunrise posjećuje na putovanju koje obuhvaća Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španjolsku, Francusku i Veliku Britaniju.

Greenpeace upozorava da je CFP desetljećima sklon industrijskom ribarstvu koje ugrožava budućnost ribe i mora, zbog čega trpe zajednice na obali koje ovise o ribarstvu.

Od vlada traže da odaberu održivo ribarstvo, uklone najdestruktivnija ribarska plovila, daju prvenstvo pristupa lovištima ribarima niskog utjecaja na ribu i morski okoliš te omoguće oporavak ribljeg fonda do 2015. godine.

O novoj europskoj zajedničkoj ribarskoj politici te o misiji Greenpeacea u kojoj sudjeluje brod Arctic Sunrise bit će riječi u subotu na konferenciji za novinare na brodu. Nakon konferencije ribari će potpisati zajedničku deklaraciju europskih malih ribara, a grčki ribar predat će svjetiljku, simbol za zdrava europska mora, hrvatskom ribaru koji će ju nositi u sljedeću luku, u slovenski Kopar.

(Hina) xhsup ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙