FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongo: Suspendirano 12 viših časnika zbog istrage o silovanju

Autor: dmus
NEW YORK, 12. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Vlasti Demokratske Republike Konga suspendirale su 12 visokih vojnih dužnosnika i počele ispitivati osumnjičenike u vezi s masovnim silovanjem koje se navodno prije nekoliko mjeseci dogodilo na turbulentnom istoku te zemlje, rekao je u četvrtak glasnogovornik odjela UN za mirovne snage Kieran Dwyer.

Ujedinjeni narodi objavili su da je 126 žena silovano u Minovi krajem studenoga, kad su pripadnici kongoanske vojske pobjegli u taj grad jer su pobunjenici iz skupine M23 nakratko preuzeli kontrolu nad glavnim gradom provincije istočnog Konga Gomom.

Posebni izaslanik UN za Kongo Roger Meece vlastima DR Konga 25. ožujka je uputio pismo u kojem im je dao rok od sedam dana da poduzmu mjere glede silovanja. Pismo je upućeno nakon što su se kongoanske vlasti oglušile o prijašnje zahtjeve UN da osumnjičene silovatelje izvedu pred sud.

"Istraga je pokrenuta, razgovara se sa žrtvama i ispituje osumjičenike", rekao je Dwyer.

"Zapovjednici dviju postrojbi i njihovi zamjenici te zapovjednici još osam postrojbi suspendirani su i u nadležnosti su ureda vojnog tužitelja. U tijeku su ispitivanja", dodao je.

Zasad nije poznat broj osumnjičenih silovatelja koje ispituju kongoanske vlasti.

Misija UN u Kongu - MONUSCO - u kojoj je više od 17 tisuća vojnika ima mandat štititi civile i pružati potporu operacijama kongoanske vojske, a UN su prije zaprijetili ukidanjem potpore postrojbama povezanim sa silovanjima u Minovi.

"MONUSCO nastavlja nadgledati tijek sudskog postupka", rekao je Dwyer.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙