FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska kaže da je sumnjiva govedina već pojedena

Autor: akoz
OSS, 11. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Nizozemska je u četvrtak rekla da je vjerojatno prekasno za povlačenje većeg dijela od 50.000 tona mljevene govedine proglašene neprikladnom za konzumaciju zato što možda sadrži i konjsko meso jer je vjerojatno već pojedena u protekle dvije godine.

Meso, prodavano kao govedina no za koje se sumnja da sadrži i konjetinu, isporučeno je za 380 tvrtki u Nizozemskoj i u još najmanje tri države članice EU-a od siječnja 2011. do siječnja 2013., rekla je nizozemska agencija nadležna za nadzor hrane.

Dio mesa još bi mogao biti zamrznut u artiklima koji imaju dugi rok trajanja i još se nalaze u zamrzivačima samoposluživanja, reklo je to tijelo.

"Ne znamo točno koliko ga je pojedeno ili prodano. Očekujemo da je priličan dio pojeden jer govorimo o razdoblju od više do dvije godine", rekao je agenciji Reuters Benno Bruggink, glasnogovornik nizozemske Uprave za sigurnost hrane i proizvoda za široku potrošnju.

Vlasti se pribojavaju da je govedina možda pomiješana s konjetinom jer su testovi u ožujku pokazali da je nizozemsko meso za izvoz označeno kao "čista govedina" sadržavalo i konjsko meso.

Od stranih kupaca 50.000 tona sumnjivog mesa 124 su tvrtke iz Njemačke, 71 španjolskih i 55 francuskih a ostali kupci su iz Nizozemske.

Nema naznaka da je meso opasno za jelo no nizozemske su vlasti rekle da je proglašeno neprikladnim za konzumaciju jer se nije moglo utvrditi njegovo porijeklo.

Vlasti su ustanovile da su u središtu skandala dvije nizozemske tvrtke za veleprodaju mesa, Wiljo Import en Export B.V. i Vleesgroothandel Willy Seletn B.V..

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙