FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagumdžija: O odnosu Srbije prema BiH svjedočit će djela

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. travnja 2013.(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija ocijenio je kako je Vuk Jeremić kao predsjedatelj Opće skupštine Ujedinjenih naroda zloporabio svoju poziciju organiziranjem rasprave čiji je cilj bio dovesti u pitanje rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U pisanoj izjavi koja je u četvrtak objavljena u Sarajevu Lagumdžija je naveo kako bi rasprava o djelovanju kaznenih sudova pod okriljem UN-a bila dobrodošla da nije ispolitizirana na način na koji je to učinio Jeremić.

Najavivši za petak radni posjet Beogradu ministar vanjskih poslova BiH je naznačio kako će tamo sa srbijanskim dužnosnicima razgovarati "otvoreno i konstruktivno" te im prenijeti da se od Srbije očekuje dosljedna provedba izjava o želji za dobrim međudržavnim odnosima.

"Česte izjave koje su na granici upletanja u unutarnje odnose dovode do usporavanja naših pokušaja da okrenemo novu stranicu u međusobnim odnosima i stvaraju nabijenu atmosferu koja nikome ne koristi", izjavio je Lagumdžija dodajući kako tek djela mogu potvrditi želi li Beograd doista bolje odnose s BiH.

Podsjetio je kako bi na tom tragu tek valjalo riješiti pitanje granica, imovinsko-pravnih odnosa te suradnje u procesuiranju ratnih zločina a ovisno o tome moći će se govoriti o kvaliteti uzajamnih odnosa.

"Oštra retorika, katkad tek za dnevno-političku domaću uporabu ne pridonosi tom cilju", zaključio je Lagumdžija.

Odnose Beograda i Sarajeva trenutačno posebice opterećuju izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića a zbog toga je službeni posjet Srbiji otkazao član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je tamo trebao putovati 23. travnja zajedno s druga dva člana državnog vrha Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙