FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Platforma 112 podupire Građansku akciju, osuđuje napad Miklenića

Autor: dmak
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Platforma 112 iskazuje podršku članovima Građanske akcije i osuđuje napad Ivana Miklenića, autora članka Protiv nasilničke politike, objavljenog u Glasu koncila u vezi prosvjednog skupa na zagrebačkom Jelačićevu trgu protiv uvođenja ćirilice u Vukovar održanog 7. travnja.

Ivan Miklenić, urednik Glasa Koncila u članku brani stajališta prosvjednog skupa Ne ćirilici, istodobno pozivajući Državno odvjetništvo da se pozabavi članovima/cama Građanske akcije zbog govora mržnje, navodi se u priopćenju Platforme 112.

Neshvatljivim drže kako i gdje Miklenić nalazi argumente za odobravanje poruka jedne vrlo brojčane skupine koja se otvoreno suprotstavlja i niječe odredbe Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dok drugoj, daleko malobrojnijoj skupini građanki i građana, brani pravo na izražavanje svojega mišljenja.

Jedno je s nečijim se mišljenjem ne slagati, a sasvim drugo prozivati i pozivati represivni aparat države da poduzme mjere protiv onih čije nam mišljenje smeta, smatraju u Platformi 112. Podsjećaju da su izrekli stav o aktivnostima vezanim uz zahtijevanje zabrane korištenja ćirilice u Vukovaru, pisma koje je jedno od triju starohrvatskih pisama. No, naglašavaju da im nikada nije palo na pamet zahtijevati zabranu skupa ili kazneno gonjenje sudionika/ce, iako su svjedočili i govoru mržnje i prizivanju nereda u državi.

Postavljaju i pitanje otkuda Mikleniću pravo da se postavlja kao prijeki sudac koji odlučuje što je pravo, a što krivo? Moć i snaga Katoličke crkve koju predstavlja i čiji je glasnogovornik, brojnost i glasnost skupa koji mu je pri srcu? Vjerojatno sve od navedenoga, drže u Platformi 112.

No, tim prije, trebamo zaštiti sve građanke i građane koji su manjina, koji se ne slažu s bukom koju podižu organizirani i zaštićeni, jer u državi koja tvrdi da je demokratska, svatko ima pravo izreći svoj stav i mišljenje na nenasilan način, ističu u Platformi 112.

Poručuju Mikleniću da prijezir i ironija nisu govor mržnje te da i on, ma koliko se s nekim neslagao, nema nikakvo pravo tražiti da se nekoga hvali, a druge procesuira.

Građanska akcija izrekla je svoj stav o vašem istupu - "Poruka s oltara glavnom državnom odvjetniku Bajiću da se pozabavi Građanskom akcijom vrlo je blizu pozivu na obračun svekolikog katoličkog korpusa s nepoćudnim stavovima Građanske akcije, a manipuliranje pojmom demokracije podsjeća na fiktivne optužbe i manipulacije inkvizicijskog protjerivanja vještica u srednjem vijeku.

Takva retorika opasna je za cijelo civilno društvo i slažemo se sa stajalištem Građanske akcije i najoštrije osuđujemo poruku teksta Ivana Miklenića, stoji u priopćenju Platforme 112.

(Hina) pp/xdm yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙