FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komentar "Glasa Koncila" o posljedicama antihrvatske politike

Autor: macu
ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru najnovijeg broja ocjenjuje da je posljedica antihrvatske politike sve brže propadanje hrvatskih sela, depopulacija čitavih područja i sadašnja gospodarska kriza s pratećim osiromašenjem sve širih krugova hrvatskoga stanovništva.

U uredničkom komentaru "Komu služe političari?" Ivan Miklenić smatra da je, u očekivanom raspletu kad Hrvatskoj nitko više iz međunarodne zajednice ne dovodi u pitanje pristupanje Europskoj uniji 1. srpnja ove godine, neizbježno pitanje - je li i koliko na pristup spremna Hrvatska?

"Političari često populistički ističu koliko će Hrvatska moći izvući iz pristupnih fondova, a prešućuju koliko će Hrvatska morati uplaćivati za to članstvo", navodi u komentaru, dodajući da dok se za korištenje pristupnih fondova traže projekti i iznimne vještine, za obvezu uplaćivanja nema nikakvih zapreka niti ikakvih olakšica od potpunog, stopostotnog izvršenja.

Smatra da političari koji populistički obmanjuju hrvatske građane ne preuzimaju potpunu odgovornost da pristup Hrvatske EU-u bude na obostranu dobit.

"Zapanjujuće je koliko ti političari premalo čine u samoj Hrvatskoj, na područjima koja ostaju u ingerenciji domaće politike, da bi se na tim, osobito gospodarskim područjima očuvala i zajamčila održivost i razvitak", navodi, dodajući kako iskustvo teških gospodarskih stanja u pojedinim starim i novim članicama EU-a pokazuju da EU nema čarobne formule ni čarobnog štapića ako odgovorni u svojim zemljama ne učine ono što je nužno za opće dobro tih zemalja.

Miklenić ocjenjuje više nego zapanjujućom izjavu ministra poljoprivrede da se "ne može ništa napraviti bez cijelog sustava koji se mora promijeniti", početkom ožujka u Opatiji, na okruglom stolu o izovima ulaska u Europsku Uniju.

"Ministar se ponaša kao da je u opoziciji, kao da mijenjanje sustava nije njegov posao i posao Vlade u kojoj sjedi!", tvrdi, dodajući da se vidi kolika je neodgovornost političara, ne samo onih koji su sada na vlasti nego i onih koji su bili prije na funkcijama po tome što Hrvatska nije izgradila svoj primjereni sustav čak ni nešto više od tri mjeseca prije pristupa u EU.

Smatra da svu odgovornost za takvu nepripremljenost Hrvatske snose isključivo političari te dodaje kako se nameće pitanje: "Zašto nisu željeli ustrojiti primjereni sustav, je li im bio važniji neki drugi interes od dobra ove zemlje, ovih ljudi, koji sve manje mogu živjeti od svoga rada?"

Podsjećajući na izjavu hrvatske pregovaračice s EU-om za poglavlje Poljoprivrede, na spomenutom okruglom stolu, koja je rekla da može doći do drastičnog pogoršanja na domećem tržištu te da moramo iskoristiti članstvo i odrediti koji je naš iteres, Miklenić upozorava kako je notorno da hrvatski političari ne znaju ili ne žele definirati "koji je naš interes", ali žele fotelje i sve povlastice koje s njima dolaze.

"Prosječnom promatraču te i takve hrvatske stvarnosti nikako ne može biti razumljivo takvo neodgovorno, nečasno i antinarodno postupanje političara", tvrdi u komentaru. No, kako zaključno ističe, ostaje pitanje, čijim je interesima takva politika služila i služi danas?

(Hina) xmc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙