FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Senatori objavili dogovor oko provjere kupaca oružja

Autor: bcav
WASHINGTON, 10. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Demokratski i republikanski senatori objavili su u srijedu da su postigli dogovor o strožoj sigurnosnoj provjeri kupaca oružja, povećavajući tako izglede da su Senatu prođe barem jedan od niza prijedloga predsjednika Baracka Obame vezanih uz kontrolu naoružanja u SAD-u.

Sporazum demokrata iz Zapadne Virginije Joea Manchina i republikanca Pata Tomneyja iz Pensilvanije bit će temelj za senatsku raspravu o kontroli oružja koja počinje u četvrtak, kada se očekuje da će senatori odbaciti pokušaj konzervativnih republikanaca da blokiraju donošenje zakona.

Čini se kako prijedlog o strožim sigurnosnim provjerama kupaca među svim Obaminim prijedlozima o kontroli naoružanja u SAD-u ima najveće šanse da bude pretočen u zakon, motiviran masakrom 20 djece i šestero odraslih u osnovnoj školi u Newtownu u prosincu prošle godine.

Senatori su izvijestili da će se prema njihovu dogovoru sigurnosne provjere proširiti i na kupce oružja na izložbama naoružanja i one koji ga kupuju putem interneta, a da će izuzetak kao i dosada biti prodaja oružja između prijatelja i članova obitelji.

Dogovor, za koji senatori kažu kako će spriječiti da oružje završi u rukama opasnih kriminalaca ili duševnih bolesnika, zatvorit će jednu od rupa u postojećem sustavu koji prema analitičarima omogućuje da 40 posto kupaca izbjegne sigurnosnu provjeru.

Puno kontroverzniji dijelovi Obamina plana, kao što je zabrana prodaje jurišnog oružja poput onoga koje je korišteno u masakru u Newtownu i ograničenje broja metaka u spremnicima, imaju manje šanse za prihvaćanje u Senatu.

Čak i ako Senat donese cijeli paket novih mjera za kontrolu oružja, teško da bi on prošao u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci, ističu analitičari.

(Hina) xbcav ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙