FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 10. travnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 10. travnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 10. travnja:

SLAVONSKI BROD - Francuska tvrtka Saint Jean Industries (SJI) u Slavonskom Brodu će otvoriti novi proizvodni pogon, postrojenje za strojnu obradu dijelova kućišta turbo punjača za motore automobila. U izgradnju novog pogona uloženo je oko 40 milijuna kuna, a u njemu će biti zaposleno ukupno 80 ljudi. Kako je najavljeno, novi će pogon otvorit potpredsjednik Vlade i ministar regionalngo razvoja i fondova EU Branko Grčić, dok će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak simbolično pokrenuti proizvodnju (11,00 sati, Svečana dvorana Kristal, Vjekoslava Babukića 12). Nakon svečanosti otvorenja održat će se i konferencija za novinare na kojoj će, uz ministre, sudjelovati i predstavnici grupacije Saint Jean Industries, grada Slavonskog Broda te Agencije za investicije i konkurentnost (12,30 sati, novi pogon tvrtke).

ZAGREB - U sklopu 37. međunarodnog sajma graditeljstva i opremanja, koji se do 13. travnja održava na Zagrebačkom velesajmu, održat će se tradicionalni stručni skup "Dan graditelja", koji se ove godine bavi temom kako poslovati u Europskoj uniji. Skup organiziraju Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore i ZV, a na njemu će, uz ostalo, biti riječi o promjenama u procesu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije i promjenama u poslovanju na području graditeljstva, koje će uslijediti ulaskom Hrvatske u EU (10,00 sati, ZV, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske obrtničke komore i časopisa Suvremena trgovina održat će se 5. međunarodni skup o trgovini. Ovogodišnji skup, organiziran u okviru Međunarodnog obrtničkog sajma na Zagrebačkom vesesajmu, bavi se društvenom odgovornošću u opskrbi nedovoljno razvijenih područja i otoka, utjecajem novih zakonskih mjera na poslovanje trgovaca, odnosno utjecajem zakona o obrtu, PDV-u, fiskalizaciji, radnim odnosima, i dr. (11,00 sati, ZV, Av. Dubrovnik 15).

ZAGREB - Hrvatski je bruto inozemni dug na kraju prošle godine iznosio 44,9 milijardi eura, odnosno 101,8 posto BDP-a, što je jednak udio u BDP-u kao na kraju 2011. godine, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB). Tijekom prošle godine hrvatski je bruto inozemni dug smanjen za oko 800 milijuna eura, sa 45,7 milijardi eura krajem 2011. na 44,9 milijardi krajem 2012. Smanjenju ukupnog inozemnog duga na godišnjoj razini pridonosi razduživanje financijskog sektora, odnosno banaka koje su, prema statističkim podacima HNB-a, svoju inozemnu zaduženost tijekom 2012. smanjile za 2,2 milijarde eura, ili za 19,3 posto. Inozemni dug banaka krajem prošle godine iznosio je 9,4 milijarde eura. Suprotan smjer ima inozemni dug države koji na godišnjoj razini bilježi rast za 19,2 posto. Krajem 2012. inozemni dug države iznosio je 8,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura više nego krajem 2011. godine. Inozemni dug ostalih domaćih sektora (pretežno trgovačkih društava i nebankarskih financijskih institucija, uključujući HBOR) na kraju prošle godine iznosio je 19,7 milijardi eura, što je na godišnjoj razini smanjenje za 438,8 milijuna eura, ili 2,2 posto.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 6.399 kuna, što je u odnosu na mjesec prije predstavlja blagi nominalni pad, za 0,1 posto ili za pet kuna. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na siječanj 2012. godine, prosječna je zagrebačka neto plaća veća za 17 kuna ili nominalno za 0,2 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. U dvije su djelatnosti u Zagrebu zabilježene neto plaće za siječanj veće od 11.000 kuna, u upravljačkim djelatnostima; savjetovanje u vezi s upravljanjem 11.685 kuna te u promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta 11.409 kuna. Najniže su pak neto plaće u Zagrebu za taj mjesec imali zaposleni u proizvodnji odjeće, od 3.085 kuna te zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.149 kuna.

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xrub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙