FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

3. Brown Forum: pokretanje posla teško je i bez administrativnih prepreka

Autor: barn
PETRČANE, 9. travnja 2013. (Hina) - Rasprave o ulozi poduzetnika u gospodarskom rastu i podršci javnog sektora poduzetništvu bile su u središtu pažnje drugog, završnog dana rada 3. Brown foruma u Petrčanima kod Zadra.

Julia Spicer, direktorica Mid - Atlantic Venture Capitalist Association, američke udruge koja predstavlja interese više od 500 investicijskih fondova i ulagača, naglasila je ulogu Vlade RH koja mora olakšati ulazak u poduzetništvo.

"Hrvatska Vlada mora olakšati ulazak investitora u poduzetništvo, jer je pokretanje posla samo po sebi teško, čak i bez administrativnih i zakonskih prepreka", istaknula je Spicer koja je poduzetnicima savjetovala da pažljivo biraju partnere te da budu otvoreni na pozitivne kritike svojih ideja, jer da početne ideje nikad ne dođu do tržišta, a da se ne promijene.

Spicer je također rekla kako dolazi do promjene strukture ulagača, s institucionalnih ulagača na privatne, tzv. poslovne anđele koji ulažu u projekte i tvrtke. U tom smislu iznimno su važne gospodarske komore i druge slične institucije i njihova uloga u otvaranju vrata poduzetnicima na strana tržišta, istaknula je Spicer.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar rekla je da se Hrvatska trenutačno nalazi na 84. mjestu u svijetu po lakoći poslovanja te da moramo poraditi na administraciji.

"Moramo smanjiti količinu potrebnih dokumenata kako bi investitorima olakšali ulaganja. To je jedini put ka privlačenju investicija", istaknula je Lončar.

Poduzetnicima je Hrvatska interesantna zbog svog geografskog položaja te žele ulagati u energetiku i obnovljive izvore energije, kao što su vjetroelektrane i energija biomase, ali i IT tehnologije. "Sustav je previše centraliziran i trebalo bi olakšati investicije kako bi bili otvoreniji", poručilo je investitor Mark Crandall, predsjednik Uprave Continental Wind Partners, tvrtke koja želi ulagati u vejtroelektrane i ostale oblike obnovljivih izvora energije.

Forum je okupio 200-tinjak poduzetnika, ulagača i predstavnika investicijskih fondova iz jugoistočne Europe i SAD-a.

Organizatori Foruma su ministarstva vanjskih i europskih poslova, poduzetništva i obrta te gospodarstva, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, a tema foruma je "Poduzetništvo i rizični kapital - produbljivanje veza između američkih tvrtki i poduzetnika jugoistočne Europe".

Forum se održava u spomen na američkog državnog tajnika za trgovinu Rona Browna, poginulog u zrakoplovnoj nesreći kod Dubrovnika 1996. godine, kad je predvodio američko trgovinsko izaslanstvo u posjetu Republici Hrvatskoj.

(Hina) xbarn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙