FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvo povlačenje francuskih vojnika iz Malija

Autor: rtom
PARIZ, 9. travnja 2013. (Hina/AFP) - Tri mjeseca od početka intervencije u Maliju 11. siječnja, Francuska je u utorak simbolično povukla stotinu od ukupno 4.000 svojih vojnika koji ostaju u toj afričkoj zemlji vrlo neizvjesne budućnosti te se strahuje da bi se francuski angažman mogao otegnuti.

Prvih stotinu povučenih vojnika stiglo je u utorak na Cipar.

U tri mjeseca vojne intervencije Francuzi su uništili uporišta islamističkih oružanih skupina koje su zauzele sjever Malija, napose al Qaeda za islamski Magreb koju Europa drži najvećom prijetnjom.

"Identificirano je i ubijeno više od 600 islamističkih terorista kojih se broj procjenjuje između 1.500 i 2.000. Uništene su njihove zalihe oružja, streljiva i nafte. Ubijeni su vođe kao što je Abou Zeid", rekao je Eric Denece, ravnatelj Francuskog obavještajnog centra.

Povlačenje prvih vojnika politička je odluka kojom Pariz želi pokazati da je spreman čim prije skrb za sigurnost povjeriti afričkim snagama.

Europska unija obvezala se uvježbavati slabo opremljenu i potkapacitiranu malijsku vojsku.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da bi 2.000 francuskih vojnika trebalo ostati u Maliju do srpnja kada se trebaju održati parlamentarni izbori.

Pariz je predložio Ujedinjenim narodima i Maliju da u toj zemlji zadrži tisuću svojih ljudi za borbu protiv terorizma koji bi djelovali usporedno s 11.000 UN-ovih vojnika što bi se trebali rasporediti na ljeto u Maliju.

Francuska intervencija u Maliju pokrenuta je protiv 11. siječnja pošto su islamistički borci osvojili sjever te zemlje i prijetili napredovanjem prema jugu. U veljači je Pariz objavio da će francuski vojnici ostati koliko bude potrebno dok se ne pobijedi terorizam.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙