FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji ove godine očekuju pad BDP-a od 1,9 posto

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. ožujka 2013.(Hina) - Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) objavio je u petak da ove godine očekuje daljnje smanjenje gospodarske aktivnosti i pad BDP-a od 1,9 posto te skroman gospodarski oporavak u 2014. godini, kad bi BDP mogao porasti za 0,2 posto.

Time je UMAR korigirao procjenu iz svog jesenskog izvješća, iz rujna prošle godine, o padu BDP-a u 2013. godini od 1,4 posto.

Pad slovenskog BDP-a u prošloj godini iznosio je 2,3 posto, što znači da će se recesija nastaviti i ove godine. Prema ocjeni UMAR-a, ove će se godini u Sloveniji povećati i broj nezaposlenih, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, dok će inflacija ostati stabilna. Prema procjeni s kojom je prije mjesec dana izašla Europska komisija, u Sloveniji se ove godine može očekivati pad BDP-a od dva posto, a ista je i procjena slovenske gospodarske komore.

Slovenski statistički ured objavio je u petak da je, prema prvim procjenama, deficit slovenskih javnih financija u prošloj godini dosegnuo 1,315 milijarde eura, što je 3,7 posto BDP-a, čime je znatno smanjen u odnosu na deficit od 6,4 posto BDP-a u 2011. godini. S druge strane, slovenski javni dug je s krajem 2012. povećan na 19,189 milijarde eura, što je 54,1 posto BDP-a, a nastavit će rasti i ove godine. Ukupni proračunski prihodi države smanjeni su u 2012. godini za 0,4 posto, a proračunski izdaci za 5,7 posto, što je glavni razlog da je deficit znatno smanjen.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙