FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnik Mostara odlučio se nametnuti proračun za 2013.

Autor: zkre
MOSTAR, 9. travnja 2013. (Hina) - Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić nametnuo je proračun za 2013. godinu kako bi izbjegao masovne prosvjede zaposlenika koji su bili najavljeni zbog njegova nedonošenja, jer u međuvremenu to nije napravilo Gradsko vijeće kojemu je istekao mandat, izvijestili su u utorak tiskani mediji u Mostaru.

Gradonačelnik Bešlić je, po navodima mostarskog Dnevnoga lista, proračun odlučio nametnuti nakon razgovora s predstavnicima sindikata vatrogasaca te zaposlenika i namještenika gradske uprave. Iako su bili najavljeni razgovori između klubova stranaka čijim je vijećnicima u Gradskom vijeću istekao mandat još u studenome prošle godine, jer u Mostaru nisu održani lokalni izbori zbog osporenih izbornih propisa za taj grad, do toga nije došlo zbog prijepora vodećih HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije.

Dnevni list navodi da bi biti prve plaće za 2013. trebale biti isplaćene do petka ili početkom sljedećeg tjedna. No, hoće li do toga doći ovisi o reakciji Ureda visokog predstavnika, koji je po navodima medija, osporavao nametanje ovakve odluke. Tako bi Bešlićeva odluka mogla postati pravomoćna tek nakon isteka roka od tri dana tijekom kojeg je može poništiti Visoki predstavnik Valentin Inzko.

Pozivajući se na razgovore s veleposlanicima iz Vijeća provedbu mira u BiH (PIC), Inzko je Bešliću napisao da glavnu krivnju za stanje u Mostaru imaju HDZ i SDA.

Bešlić se pak, kako je rečeno u Gradskoj upravi, pozvao na članke Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH koji daju ovlasti gradonačelniku da nametne proračun za tekuću godinu ukoliko ga Gradsko vijeće ne izglasa u roku od tri mjeseca. U međuvremenu su svi sindikati u gradskoj upravi i korisnici proračuna zaprijetili masovnim prosvjedima ako im se ne isplate plaće.

Budući su Središnje izborno povjerenstvo BiH i visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko iskazali sumnju da je gradskim vijećnicima u Mostaru istekao mandat još u studenome, mjesec dana nakon održavanja lokalnih izbora, ova institucija nije mogla donijeti odluku.

Jedino u Mostaru prošle godine nisu održani lokalni izbori jer je Ustavni sud ukinuo odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnose na grad Mostar smatrajući ih nezakonitim.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙