FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapska liga želi potaknuti bliskoistočni mirovni proces

Autor: vrad
DOHA, 8. travnja 2013. (Hina/AFP) - Ministarski odbor Arapske lige sastao se u ponedjeljak u Dohi kako bi ponovo potaknuo mirovni proces na Bliskom istoku koji je već dvije i pol godine na mrtvoj točki, rekao je glavni tajnik Arapske lige.

Odbor za praćenje mirovnog plana treba raspravljati o koraku koji će "arapsko izaslanstvo poduzeti u New Yorku kako bi ponovo potaknulo mirovni proces", rekao je novinarima Nabil al-Arabi uoči sastanka koji se održao iza zatvorenih vrata.

Nije rekao kada će se to dogoditi. Odluka o obnovi mirovnog procesa donesena je na arapskom summitu u ožujku u Dohi.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas koji je u nedjelju u Ramallahu, na Zapadnoj obali razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, sudjeluje na tom sastanku.

Kerry koji boravi u posjetu Izraelu i palestinskim teritorijima u okviru svojih napora za obnovu izraelsko-palestinskih pregovora, ocijenio je u ponedjeljak da je mir "moguć" uz poštovanje "sigurnosnih potreba Izraela" i "težnji Palestinaca za stvaranje države".

Abas je tražio prekid gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnome Jeruzalemu te oslobađanje najstarijih palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora. Abas usto traži da se pregovori temelje na granicama iz 1967., naime prije početka izraelske okupacije palestinskih teritorija.

No Netanyahu je u više navrata isticao da njegova zemlja neće prihvatiti povratak na granice iz 1967. koje je nazvao "neobranjivima".

Odbor za praćenje kojim predsjeda Katar, okuplja većinu zemalja članica Arapske lige, među kojima je i Saudijska Arabija koja je i predložila arapski mirovni plan. Taj plan pripremljen 2002. obuhvaća normalizaciju odnosa sa židovskom državom u zamjenu za izraelsko povlačenje s arapskih teritorija okupiranih 1967. Izrael je neke dijelove ocijenio pozitivnima ali nije prihvatio tu inicijativu.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙