FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaković: poništavajuću odluku o Dajli donijeli smo u najboljoj namjeri

Autor: ibob
ZAGREB, 8. travnja 2013. (Hina) - Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je danas kako ne žali zbog odluke kojom je 2011. godine nekretnine istarskog samostana Dajla vratio državi, ističući da je ta odluka donesena u najboljoj namjeri.

"Odluku smo donijeli u najboljoj namjeri, želeći vratiti nekretnine u vlasništvo Republike Hrvatske, jer smo smatrali da one ne mogu biti predmet povrata", rekao je Bošnjaković Hini, nakon što je Visoki upravni sud poništio odluku koju je on donio kao ministar.

Visoki upravni sud je pravomoćnom presudom, donesenom 21. ožujka ove godine, poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., kojim je vlasništvo nad Dajlom vraćeno državi.

Bošnjaković je naglasio kako je i tada upozoravao da postoji pravni instrument zaštite te da će konačnu odluku donijeti Upravni sud, što se sada i dogodilo.

"Sud je odlučio da država ne može imati vlasništvo nad nekretninama te da će one imati vlasnički status kakav su imale prije donošenja odluke", rekao je Bošnjaković, koji u slučaju Dajla ne očekuje tužbe za naknadu štete protiv Republike Hrvatske.

Bošnjaković je u kolovozu 2011. donio rješenje kojim je proglasio ništavnima sve odluke istarskoga Županijskog ureda za povrat imovine, donesene u razdoblju od 1997. do 2002. godine, a kojima je samostan Dajla s vrijednim zemljištem vraćen Katoličkoj crkvi, odnosno župi sv. Ivana Krstitelja u okviru Porečko-pulske biskupije.

Takvoj odluci prethodio je unutarcrkveni spor između Biskupije i i Svete Stolice koja je, nezadovoljna načinom na koji je Biskupija upravljala samostanom, Dajlu vratila benediktincima iz Praglie u Italiji, koji su u samostanu bili do 1945. godine.

Vlada Jadranke Kosor smatrala je kako se time otvara mogućnost revizije Osimskog sporazuma, kroz koji su obeštećeni talijanski vlasnici imovine u Istri i Dalmaciji.

(Hina) xibob ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙