FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles pozdravio pomilovanje Lucenka

Autor: bnov
BRUXELLES, 7. travnja 2013. (Hina/AFP) - Europski povjerenik zadužen za proširenje Štefan Fule pozdravio je u nedjelju pomilovanje koje je u Ukrajini odobreno nekadašnjem ministru unutarnjih poslova Juriju Lucenku, vjernom savezniku zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko.

"Zdušno pozdravljam odluku predsjednika Janukoviča da pomiluje Lucenka. To je prvi, ali vrlo važan korak u rješavanju problema selektivnog pravosuđa" u Ukrajini, ocijenio je Fule na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pomilovao je dvojicu bliskih suradnika zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Jurija Lucenka i bivšeg ministra zaštite okoliša Heorhija Filipčuka, objavio je ured predsjednika u nedjelju.

Obojica su bila osuđena za zloupotrebu položaja u vremenu premijerskog mandata Julije Timošenko. Lucenko je služio četverogodišnju kaznu, a baš mu je prošli tjedan žalbu na presudu odbacio kijevski sud. Filipčuk je bio osuđen na tri godine zatvora.

Odluka o pomilovanju očito je namijenjena ublažavanju kritika iz EU-a, piše Reuters, koji smatra da su presude protiv Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, i njezinih suradnika politički motivirane. Njihovo oslobađanje uvjet je EU-a za potpisivanje važnih sporazuma o trgovinskom i političkom savezu s Kijevom.

Unatoč odluci o pomilovanju Lucenka i Filipčuka, Janukovič dosad nije dao nikakav signal da je spreman pomilovati i Timošenko, njegovu žestoku političku protivnicu.

Po ukrajinskom predsjedništvu, odluka o pomilovanju donijeta je na temelju zdravstvena stanja dvojice osuđenika, zahtjeva pučkog pravobranitelja i drugih čimbenika poput prenapučenosti ukrajinskih zatvora.

U odvojenom priopćenju državno je tužiteljstvo objavilo da su Lucenko i Filipčuk odmah pušteni na slobodu.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙