FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran u Almatyju još nije dao konkretan odgovor

Autor: ztre
ALMATY, Kazahstan, 5. travnja 2013. (Hina/AFP) - Velike sile i dalje očekuju "konkretan odgovor" Irana o njegovu nuklearnom programu, kazali su u petak zapadni diplomati u Almatyju gdje se održavaju pregovori.

"Još nema jasnog i konkretnog odgovora na prijedlog" koji su Iranu iznijele velike sile na prethodnom sastanku u Almatyju potkraj veljače, rekao je jedan zapadni diplomat, a to je potvrdio i još jedan izvor.

"Naše ideje izazvale su zainteresirane komentare, ali ne u potpunosti objašnjene", dodao je diplomat.

"Inzistirali smo na održavanju druge plenarne sjednice ovog poslijepodneva, tako da mogu odgovoriti s pojedinostima koje će nam omogućiti da napredujemo", rekao je.

Zemlje skupine 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska + Njemačka) i Iran počeli su pregovore u Almatyju u petak ujutro, a trebali bi potrajati do subote.

Na prethodnom sastanku, skupina 5+1 iznijela je ponudu koja predviđa "suspenziju" a ne više "prekid" aktivnosti na obogaćivanju urana u Iranu. Zauzvrat su predložili ublažavanje nekih sankcija koje se odnose na trgovinu zlatom i petrokemijski sektor.

Voditelj iranskih pregovarača Saeed Jalili poručio je da Iran nije spreman na ustupke u pogledu svojeg prava da obogaćuje uran.

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙