FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB i BoE zadržale rekordno niske kamatne stope

Autor: vmom
FRANKFURT/LONDON, 4. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) i britanska Bank of England (BoE) na današnjim su redovnim mjesečnim zasjedanjima zadržale postojeće ključne kamatne stope.

ECB ih je tako, već deveti mjesec zaredom, odlučio zadržati na rekordno niskih 0,75 posto i pričekati da vidi hoće li se gospodarstvo u međuvremenu stabilizirati, ili najnoviji val slabih gospodarskih pokazatelja označava početak još jedne krize.

Pojedini dužnosnici ECB-a, među kojima i njezin predsjednik Mario Draghi, istaknuli su da je glavni prioritet središnje banke proširiti transmisiju svojih ultra niskih kamatnih stopa duž eurozone, s obzirom da se visina kamata koju zaračunavaju banke unutar zone primjene jedinstvene valute uvelike razlikuju od zemlje do zemlje.

Fokus tržišta sada se preusmjerava ECB-ovoj tiskovnoj konferenciji na kojoj će Draghi izložiti bančinu ocjenu stanja u 17-članom gospodarstvu.

Odvojeno, britanska središnja banka također je danas zadržala rekordno nisku ključnu kamatnu stopu od 0,5 posto. Odlučila je također da neće ubrizgavati svježi novac u stagnirajuće gospodarstvo.

Takvi potezi u oštroj su suprotnosti s odlukama japanske središnje banke (BOJ) koja je danas ugodno iznenadila tržišta najavom niza poticajnih mjera za gospodarstvo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙