FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN snizio referentnu stopu na 2,5 posto

Autor: rbel
ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) smanjila je osnovnu referentnu stopu s ranije utvrđenih 3,26 na 2,5 posto, koja će se primjenjivati od 1. travnja ove godine, izvijestili su danas iz Agencije.

Odluka o smanjenju osnovne referentne stope donesena je jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca odstupa 21 posto od stope utvrđene 1. siječnja ove godine, koja je iznosila 3,26 posto, objašnjavaju iz Agencije.

Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u zadnja tri mjeseca.

Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od jedan posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ističu i da će se osnovna referentna stopa ponovno mijenjati ukoliko prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca odstupa više od 15 posto (plus ili minus) od zadnjeg utvrđenog prosjeka.

(Hina) xrub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙