FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar postigao okvirni sporazum s međunarodnim zajmodavcima

Autor: dhai
BRUXELLES, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cipar je postigao okvirni sporazum s međunarodnim zajmodavcima o paketu pomoći od 10 milijardi eura, kojim se predviđa zatvaranje druge najveće ciparske banke i veliki gubici za neosigurane štedne uloge iznad 100.000 eura, izjavio je u noći na ponedjeljak glasnogovornik EU-a.

Okvirni sporazum postignut je nakon maratonskih pregovora u Bruxellesu između ciparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa i čelnika Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, nekoliko sati prije isteka krajnjeg roka da se izbjegne kolaps bankarskog sustava na otoku.

Prijedlog, koji još moraju odobriti ministri financija eurozone, poštedio bi Cipar financijskog kraha uz zatvaranje druge najveće banke Laiki i prenošenje uloga manjih od 100.000 eura u Banku Cipra (Bank of Cyprus) kako bi se stvorila tzv. "dobra banka".

Prema navodima agencije Reuters, depoziti iznad 100.000 eura, za koje po zakonima EU država ne jamči, bili bi zamrznuti i koristili se za rješavanje dugova, a banka Laiki bila bi ugašena. Glasnogovornik EU-a rekao je da na pologe u ciparskim bankama ne bi bili nametnuti nikakvi porezi.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙