FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukšić: građani svojim zdravljem spašavaju državu i banke

Autor: tdel
ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Kandidat Hrvatskih laburista za zagrebačkog gradonačelnika Branko Vukšić upozorio je danas na loš utjecaj vladine politike štednje na zdravlje građana istaknuvši kako "vlast novcem građana spašava 'zdravlje' banaka, a građani svojim zdravljem spašavaju i državu i banke".

Istaknuvši da su mjere štednje dovele do dramatičnih posljedica po zdravlje stanovnika, Vukšić je na današnjoj konferenciji za novinare predložio da bi se Rajka Ostojića, umjesto ministrom zdravlja, zbog zdravstvenog stanja nacije trebalo zvati ministrom bolesti. "Takav 'ministar bolesti' je, kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, najavio da će pokrenuti projekt 'zdravoga grada', a čime će ga provesti - ubijenom solidarnošću, eutanaziranom socijalnom državom, uništenim srednjim slojem ili nepostojećom zdravstvenom reformom", upitao se ustvrdivši da "šef ministarstva bolesnog od inercije" neće izliječiti Zagreb.

Vukšić smatra da su premijer Zoran Milanović i ministar Ostojić fokusirani jedino na zaštitu krupnog kapitala tako što su "građanima pripremili šok, a bogatima terapiju".

Ocjenjuje i da se najveća prijevara građana dogodila kada je saborska većina donijela odluku o smanjenju zdravstvenog doprinosa s 15 na 13 posto, a ministar Ostojić rekao da će se tim smanjenjem rasteretiti privreda i spasiti radna mjesta. "Od tog njihova obećanja izgubljeno je 80 tisuća radnih mjesta", kazao je Vukšić podsjetivši da su tada Hrvatski laburisti upozoravali da će odluka o smanjenju zdravstvenog doprinosa ugroziti zdravstveni sustav.

"Uvođenje proračunskih rezova, osim što je nužno dovelo do povećanja nezaposlenosti, ugrozilo je elementarno zdravlje stanovnika, depresija se širi kao nekad kuga, a zbog nedostatka novca pada kvaliteta zdravstvene skrbi", naglasio je Vukšić napomenuvši da su se političari oglušili na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da ne provode radikalne zdravstvene reforme u jeku krize.

Kandidat Hrvatskih laburista za Europski parlament, liječnik Stipe Drmić upozorio je da je stopa suicida u Grčkoj zbog gospodarske krize u posljednje tri godine udvostručena, iako je ona u toj zemlji donedavno bila najniža. "U 2011. godini bilo je čak 40 posto više samoubojstava nego godinu prije", kazao je te, navodeći primjere iz vlastite prakse, upozorio da se i u Hrvatskoj zbog egzistencijalnih problema osjetno povećao broj pacijenata koji traže pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Naglasio je da su u zdravstvu potrebne investicije, a ne mjere štednje te da je loš smjer u kojem ide hrvatsko zdravstvo. "Nadam se da će ministar zdravlja u iduća dva mjeseca, pored drugih obaveza, naći vremena i za svoj resor jer je udarac na zdravlje hrvatskih građana zabrinjavajući, a vrijeme curi", rekao je Drmić.

(Hina) xtdel yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙