FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja neočekivano pala 4,1 posto (kraće)

Autor: neba
ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u veljači oslabila za 3,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala za 4,1 posto.

To je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je njih četvoro očekivalo rast između 1,0 i 3,8 posto, a jedan pad od 2,6 posto.

Nakon što je u siječnju neočekivano porasla za 3,4 posto, što je bio prvi rast proizvodnje od kolovoza prošle godine, oštar pad u veljači anulirao je taj rast, pa je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja ukupno oslabila za 0,5 posto.

U veljači je na godišnjoj razini porasla samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 4,9 posto, dok je u svim ostalim segmentima zabilježen pad.

Najviše je, 12,4 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 9,5 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila je, pak, 1,9, a proizvodnja energije 0,9 posto.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙