FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrija ojačala drugi mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u veljači, a većina makroekonomista očekuje nastavak rasta, nakon neočekivanog jačanja aktivnosti u siječnju.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom njih četvoro očekuje rast između 1,0 i 3,8 posto, a jedan pad od 2,6 posto.

Pokažu li se procjene točnima, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja raste. U siječnju je, naime, ojačala za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin prvi rast od kolovoza prošle godine.

„U veljači je moguće očekivati rast proizvodnje, što će i dalje biti posljedica niske prošlogodišnje baze, pogotovo u segmentu proizvodnje energije. U odnosu na prethodni mjesec, moguće je, pak, očekivati nešto manje pozitivne trendove u prerađivačkom sektoru“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Niska lanjska baza glavni je razlog rasta proizvodnje u siječnju, dok ograničavajuće faktore predstavljaju slabost domaće potrošnje, izostanak investicija i produbljivanje recesije u eurozoni, glavnom vanjskotrgovinskom partneru Hrvatske.

„U veljači očekujemo pad proizvodnje zbog slabljenja inozemne potražnje, pada domaćih investicija, niske konkurentnosti i prekida proizvodnje određenih većih pogona zbog restrukturiranja“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙