FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijena žalba britanske vlade u slučaju radikala Abua Qatade

Autor: kgab
LONDON, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Britanska vlada u srijedu je izgubila u posljednjem krugu pravne bitke za deportaciju radikalnog muslimanskog vođe Abua Qatade, čije izručenje traži njegov rodni Jordan gdje je optužen za terorizam 1999.

Nekoliko britanskih vlada godinama je pokušavalo osloboditi se Qatade koji je prvi put uhićen 2001., a zatim je pušten pa nakon toga opet uhićivan i oslobađan.

Qatadini odvjetnici osujetili su pokušaje britanskih vlada tvrdeći da on ne bi imao pošteno novo suđenje u Jordanu zbog korištenja dokaza protiv njega koji su dobiveni mučenjem.

Abu Qatadi je u studenome prošle godine uvažena žalba na deportaciju, a ranije ovoga mjeseca je ponovno uhićen i pritvoren jer je prekršio uvjete jamčevine koji zabranjuju korištenje mobitela i druge komunikacijske opreme u njegovom stanu.

Pravni tim ministrice unutarnjih poslova Therese May tvrdio je na sudu da je Qatada opasan te da je izbjegao protjerivanje samo zbog rupa u zakonu.

Međutim, na Prizivnom sudu u srijedu tri su suca jednoglasno odbila vladinu žalbu na odluku Posebnog imigracijskog žalbenog povjerenstva (SIAC) iz studenoga koje mu je dopustilo ostanak u zemlji.

"Sud priznaje da se (Abu Qatada) smtra vrlo opasnom osobom, ali naglašava da to nije relevantan razlog prema primjenjivom konvencijskom zakonu", navodi se u odluci Prizivnog suda.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da će nastaviti pravnu borbu za njegovu deportaciju.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙