FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bersani traži potporu za vladu

Autor: akoz
RIM, 25. ožujka 2013. (Hina) - Italija se nalazi u "dramatičnoj situaciji" a na temelju svih stvari koja treba učiniti moglo bi se zaključiti da joj je potrebna "vlada koja će činiti čuda", rekao je u ponedjeljak čelnik talijanskog lijevog centra Pier Luigi Bersani koji vodi razgovore kako bi sastavio novu talijansku vladu.

"Stanje zemlje vrlo je teško, postoji akutna kriza. Kada bi netko zbrojiio sve što je potrebno žurno učiniti zaključio bi da je potrebna vlada koja će činiti čuda", rekao je Bersani nakon razgovora s predstavnicima sindikata i poslodavaca dodao da bez obzira na to Italija "može naći izlaz"" iz situacije u kojoj se našla, izvijestili su talijanski mediji.

Talijansko gospodarstvo nalazi se u recesiji a stopa nezaposlenosti dosegla je 11,7 posto.

Bersaniju je predsjednik republike Giorgio Napolitano povjerio mandat za sastavljanje vlade. Bersanijeva koalicija lijevog centra ima apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta no za većinu u senatu mora tražiti saveznike u drugim strankama.

"Ovi su dani ključni za Bersanija, no ozračje nije optimistično", ocijenio je Stefano Folli, politički analitičar lista Il Sole 24 Ore, prenijela je agencija AFP.

Bersani je u ponedjeljak ponovno odbio ponudu Silvija Berlusconija da napravi veliku koaliciju s njegovom strankom desnog centra Naroda slobode rekavši da bivši premijer nudi savez dok istovremeno napada lijevi centar.

"U ključnom smo trenutku i nužno je razgovarati ozbiljno, ne može se ujutro objavljivati svjetski rat a popodne nuditi zagrljaj", rekao je Bersani, izvijestila je agencija ANSA.

Bersani nakon razgovora predstavnicima društvenih i gospodarskih skupina u utorak počinje razgovore s političkim strankama a u četvrtak predsjednika Napolitana treba izvijestiti o ishodu konzultacija.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙