FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka o sastavu nove vlade u Italiji u petak

Autor: vrad
RIM, 21. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano objavit će u petak ime mandatara za sastav nove vlade koja treba treću gospodarsku silu eurozone izvući iz političke krize.

"Sutra ću obznaniti i obrazložiti moje odluke", rekao je kratko predsjednik Republike u četvrtak predvečer, nakon dvodnevnih konzultacija s političkim strankama.

Njegova je zadaća teška, budući da nijedna politička opcija nije na izborima koncem veljače dobila jasnu većinu. Demokratska stranka (PD, ljevica) je osvojila apsolutnu većinu u zastupničkom domu, ali ne i u Senatu, zbog čega bi mogla ostati bez glasovanja o povjerenju nužnog za vođenje zemlje.

Nakon razgovora s Napolitanom, predsjednik PD-a Pier Luigi Bersani je rekao da se "stavlja u službu" zemlje kako bi ostvario "zaokret", podsjetivši da je njegova koalicija "najveća politička snaga u zemlji".

Odgovarajući na pitanje hoće li voditi buduću vladu, rekao je samo: "Nadam se da ću dati poticaj, ali se neću isticati", "mi snosimo kolektivnu odgovornost".

U četvrtak prijepodne, pokret bivšeg komičar Beppea Grilla je jasno položio pravo na dužnost premijera i odbio mogućnost da glasuje o povjerenju nekoj drugoj izvršnoj vlasti.

"Službeno tražimo mandat za sastav vlade i provedbu našeg programa", rekla je novinarima Roberta Lombardi, predsjednica zastupnika Pokreta pet zvijezda (M5S), nakon susreta s Napolitanom na kojemu je bio i Grillo.

Predsjednik Napolitano je u četvrtak primio i izaslanstvo Naroda slobode (PDL), stranke Silivija Berlusconija i njezina saveznika, Sjeverne lige.

Il Cavaliere (76) je rekao da je predsjedniku predložio sastavljanje "koalicijske vlade" u koju bi ušli njegov PDL i Bersanijev PD.

"Zemlja je u dubokoj krizi, nužne su žurne gospodarske mjere, što zahtijeva odgovorno ponašanje snaga što zastupaju trećinu biračkog tijela!", istaknuo je Berlusconi govoreći o koalicijama na ljevici i na desnici.

Bersani i njegova izborna baza sustavno odbijaju Berlusconijevu ispruženu ruku i bilo kakav savez s njim.

Bersani, zasad neuspješno, traži potporu svih ili dijela 54 senatora M5S-a kako bi i u gornjem domu imao apsolutnu većinu.

Novine ne prestaju nagađati o tome što će Napolitano učiniti u ovoj teškoj situaciji kada tri najveće političke snage odbijaju bilo kakve kombinacije u ulasku u saveze kako bi dobile većinu u parlamentu.

Predsjednik može dati Bersaniju "poluslužbeni mandat" da provede vlastite konzultacije u potrazi za većinom.

Takva prijelazna ili tehnička vlada bila bi jamačno zadužena za upravljanje zemljom do novih izbora i za izmjenu izbornog zakona koji je glavni uzrok sadašnje krize.

Kako god bilo, vlada Marija Montija nastavlja s radom, obavljajući tekuće poslove sve dok ne prisegne nova vlada.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙