FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija nastavlja provjere nevladinih udruga

Autor: mtro
MOSKVA, 25. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Ruske su vlasti u ponedjeljak nastavile provjere u nevladinim organizacijima i provele neočekivanu kontrolu u moskovskoj podružnici Amnesty Internationala, rekao je dužnosnik te organizacije Sergej Nikitin.

"Oko 11 sati ujutro trojica sudskih djelatnika i jedna djelatnica porezne policije došli su u naše urede i tražili preslike statuta", rekao je.

Nedugo nakon njihovog dolaska, novinari televizije NTV, specijalizirane za emisije koje kritiziraju oporbu i aktiviste ljudskih prava, stigli su u urede Amnesty Internationala, ali djelatnici te nevladine ogranizacije im nisu dopustili da uđu.

Kontrola se provodi i u uredima udruge "Za ljudska prava", izjavila je na radiju Jeka Moskve dužnosnica radija Aleksandra Bukvareva.

Ruske su vlasti posljednjih dana provele kontrole u stotinjak udruga, među kojima i u glavnoj nevladinoj organizaciji ljudskih prava u Rusiji Memorial.

Te se kontrole temelje na zakonu koji je na snagu stupio krajem 2012. koji obvezuje nevladine udruge koje se financiraju iz inozemstva i bave se političkom djelatnošću da se upišu u registar "stranih agenata" i da kao takvi prijave javnu djelatnost.

Dužnosnike nevladinih organizacija poput Memoriala, koji se odbiju upisati u registar "stranih agenata" vlasti će ih ipak takvima smatrati i oni su izloženi kazni do dvije godine zatvora.

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙