FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Piršić: Hrvatskoj hitno treba Zeleni plan

Autor: jdev
ŠIBENIK, 23. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska se danas nalazi u veoma teškom stanju koje ne mogu popraviti klasični modeli oporavka, već samo donošenje skupa posebnih mjera usmjerenih na očuvanje okoliša i samoodrživi razvoj, sažetih u takozvani Zeleni plan, kazao je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku Vjeran Piršić, voditelj Udruge Eko Kvarner.

Piršić je ustvrdio kako će se, zbog stalnog porasta cijena nafte i naftnih derivata, krize fosilnih goriva, klimatskih promjena ali i ulaska Hrvatske u EU, recesija u zemlji još produbiti. Ulaskom Hrvatske u zajednicu europskih zemalja, kazao je Piršić, možemo očekivati strahovite udare na domaće gospodarstvo.

Hrvatsko će tržište, istaknuo je, biti preplavljeno jeftinim proizvodima, kojima jednostavno nećemo moći konkurirati.

Piršić je svoje tvrdnje ilustrirao govoreći kako će se, primjerice, samo naši maslinari naći na europskom tržištu s Italijom ili Španjolskom, koje imaju 100 milijuna stabala maslina.

Kao protutežu svojim upozorenjima, Piršić navodi donošenje Zelenog plana, alternativnog vida razvoja koji bi pomogao zemlji pri izlasku iz krize. Zeleni je plan jako jeftin jer se u njegovoj implementaciji koriste svi postojeći resursi, te vrlo brzo daje rezultate. Riječ je o autohtonom konceptu samoodrživog razvoja koji će donijeti nova radna mjesta, kroz revitalizaciju postojećih resursa, naveo je Piršić.

Hrvatska mora zaštititi svoje resurse, nastavio je ekolog, ona ih treba reaktivirati i aktivirati kroz modele koji su u praksi provjereni.

Naglasak hitno mora biti stavljen na ekološku poljoprivredu, obnovljive izvore energije, gospodarenje otpadom, odgovorni i održivi turizam, te kvalitetno upravljanje zaštićenim prirodnim i kulturnim krajolikom.

(Hina) xjdev ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙