FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert "Na Gori maslinskoj - Hommage Ljubi Stipišiću Delmati"

Autor: mkov
SVETA NEDELJA/ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji organizira korizmeni koncert "Na Gori maslinskoj - Hommage Ljubi Stipišiću Delmati" koji će se održati sutra u Crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Bestovju, objavio je Ogranak Matice hrvatske Sveta Nedelja.

Na koncertu će nastupiti Mješoviti pjevački zbor KUD-a "INA" iz Zagreba, klape Barun iz Svete Nedelje i Poj iz Samobora te solisti Vedrana Zrnić i Bojan Pogrmilović.

U sklopu koncerta bit će izvedena djela Ljube Stipišića Delmate - Na Gori maslinskoj, Puče moj, Barjaci kreću kraljevi, Oče, oprosti im jer ne znaju što čine, Puna tuge majka staše, Sina smo Božjeg raspeli i Pod križem.

Program koncerta, kako se navodi, sastavljen je iz korizmenoga opusa, a veći dio njegove su skladbe, a dijelom i tekstovi. Sav taj materijal objavljen je u dva notna izdanja, a samo manji dio do sada je javno izveden.

Ljubo Stipišić Delmata (1938.-2011.) bio je skladatelj, obrađivač, pjesnik, melograf, sakupljač narodnoga blaga širokog spektra, slikar, dirigent, voditelj klapa, organizator, producent. Kao skladatelj i obrađivač vezan je za vokalnu glazbu i dalmatinsko podneblje. Iza sebe je ostavio više od 1000 stranica nota svojih skladbi te oko 400 stranica obradbi narodnih napjeva. Iznimno je važan skladatelj na području klapskoga pjevanje te glazbenik koji je doprinosio u osvješćivanju važnosti pučkoga crkvenog pjevanja. Spasio je od zaborava, snimajući i zapisujući pučku glazbu, pokrivši tako nekoliko stoljeća hrvatske glazbeprakse i gotovo cijeli dalmatinski teritorij, obalu, otoke i zaleđe. Pučkim oratorijima temeljenim na pučkim zapisima (Kalvarija, Uskrsnuće, I rič se Bogom učini, Postaje križa puka našega, Klapska muka (rapska) i drugi…), udahnuo je novi život tom izrazu i ostvario kultna djela hrvatske zborske literature.

(Hina) pp/xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙