FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed glazbenika u subotu u Zagrebu

Autor: gvla
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Reagirajući na odluku Ministarstva financija kojom je odbačen prijedlog Ministarstva kulture da se porez na dodanu vrijednost (PDV) na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice te da iznosi pet posto, Hrvatska glazbena unija (GHU) pozvala je na prosvjed glazbenika u subotu 16. ožujka u zagrebačkom Vintage industrial baru.

HGU je ranije upozorio da je riječ o potezu čiji bi ishod utjecao na sve djelatnike u glazbenoj industriji, a koji je Ministarstvo financija odbilo "paušalnim i posve neargumentiranim obrazloženjem, bez ikakve rasprave ili relevantnih brojčanih pokazatelja". "Time postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu", upozorio je HGU.

Prema grubim analizama HGU-a temeljenim na podacima prikupljenim od članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj u protekle se dvije godine smanjio za više od 50 posto. "S obzirom na to da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert", tvrdi HGU.

Daljnji je drastični pad broja koncerata neminovan, upozorio je HGU, jer članovi zbog prevelikog rizika odustaju od organizacije koncerata, posebno onih u većim dvoranama, dok su organizatori stranih koncerata već najavili da će sve koncerte preseliti u Srbiju i Sloveniju, gdje je PDV na ulaznice tri puta niži nego u Hrvatskoj, kao i u gotovo svim državama Europske unije.

U uvjerenju kako je riječ o nepromišljenoj i pogrešnoj odluci zbog koje će državni proračun dugoročno imati samo štete, kao i mnogi hrvatski glazbenici koji će ostati bez prihoda, HGU je pozvao Ministarstvo financija, Vladu i Sabor RH da još jednom razmotre, te usvoje prijedlog Ministarstva kulture.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙