FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porezna uprava spremna za razmjenu poreznih informacija nakon ulaska u EU

Autor: rbel
ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - U šest mjeseci provedbe twinning light projekta "Jačanje administrativnih kapaciteta hrvatske Porezne uprave na području međunarodne suradnje kod oporezivanja" Služba za međunarodnu razmjenu informacija (CLO) hrvatske Porezne uprave pripremljena je za poslove uzajamne pomoći i administrativne suradnje, koja će započeti ulaskom Hrvatske u Uniju, rečeno je na današnjoj svečanosti zatvaranja tog projekta.

Projekt je vrijedan 244,4 tisuće eura, od čega je 90 posto financirano iz programa IPA Europske unije, a 10 posto iz hrvatskog državnog proračuna. Provedba projekta, u kojem je twinning partner hrvatskoj Poreznoj upravi bilo austrijsko Savezno ministarstvo financija, započela je u listopadu 2012. godine, a službeno će završiti početkom travnja ove godine.

Prema riječima prvog savjetnika Odjela za provedbu projekata Delegacije EU u Hrvatskoj Luigija Barile, porezno rasterećenje cijene rada, uz istodobno učinkovitije prikupljanje poreza jedan je od glavnim alata fiskalne borbe za gospodarski oporavak i rast.

Pritom je naglasio važnost razmjene poreznih informacija među zemljama članicama EU, koja predstavlja jedan od temeljnih preduvjeta funkcioniranja europskog gospodarstva, koje ima jedinstveno tržište, ali ne i jedinstveni porezni sustav.

Zamjenik ravnateljice Porezne uprave Zlatko Fabijančić je pak kazao da su administrativna suradnja, razmjena informacija o porezima te pružanje pomoći pri naplati stranih tražbina potrebni kako bi se smanjili gubici u hrvatskom državnom proračunu, ali i u proračunima ostalih članica EU.

Ujedno, rečeno je na svečanosti zatvaranja projekta, učinkovita razmjena informacija i međusobna pomoć pomaže u borbi protiv poreznih prijevara u EU, posebice kod utaje poreza na dodanu vrijednost, a koje se mjere u milijardama eura godišnje.

Tijekom provedbe ovog projekta, uz ostalo, izrađen je nacrt izmjena i dopuna hrvatskog Općeg poreznog zakona u skladu s europskim direktivama, ažurirane su Smjernice o radnim postupcima kod uzajamne pomoći na području oporezivanja i naplate stranih potraživanja te su izrađeni svi potrebni dokumenti i trening materijali kako bi djelatnici CLO-a od 1. srpnja ove godine, odnosno od ulaska Hrvatske u EU, bili spremni započeti s poslovima uzajamne pomoći i administrativne suradnje.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙