FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka neonacistička stranka NPD bez subvencija

Autor: mtro
BERLIN, 23. veljače 2013. (Hina/AFP) - Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag objavio je u subotu da je prekinuo isplatu državnih subvencija neonacističkoj stranci Nacionalna demokratska stranka (NPD) zbog nepravilnog korištenja proračunskih sredstava.

"Isplate su zaustavljene", navela je glasnogovornica Bundestaga na online stranici njemačkog tjednika Der Spiegel u vezi iznosa od 113.000 eura koje je NPD trebao primiti za 2012.

NPD je trebao platiti globu od 1,27 milijuna eura upravi Bundestaga radi netočnih podataka u njihovom knjigovodstvu, objasnila je ta glasnogovornica.

Kao i svaka stranka u Njemačkoj, NPD je primao za svaki glas dobiven na europskim, parlamentarnim ili regionalnim izborima iznos od 85 centi, koji se smanjuje na 70 centi čim stranka dobije više od 4 milijuna glasova. Bundestag isplaćuje te subvencije tromjesječno.

Glasnogovornik NPD-a Frank Franz, čije riječi prenosi online verzija Der Spiegela, izjavio je da nije iznenađen prekidom isplata i ocijenio da je njegova stranka žrtva kampanje kako bi joj se spriječila nazočnost na njemačkoj političkoj sceni tijekom 2013. kada se održavanja parlamentarni izbori.

Gornji dom parlamenta Bundesrat je 14. prosinca pokrenuo proceduru traženja zabrane NPD-a zbog navodnih veza s jednom skupinom optuženom na niz rasističkih ubojstava.

NPD, koju su osnovali bivši nacistički dužnosnici 1964. okuplja mlade skinheadse i stare nostalgičare III. Reicha. Ranija procedura zabrane NPD-a 2003. nije uspjela zbog omaške u proceduri.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙