FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozvao Iran na prevladavanje napetosti

Autor: vmrs
ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak iranske čelnike da poduzmu konkretne korake radi smanjivanja napetosti i osiguravanja čvrstog i dugoročnog dogovora u vezi s pitanjem iranskog nuklearnog programa.

U govoru u povodu iranske Nove godine Novruza, Obama je rekao da su Sjedinjene Države, kao i međunarodna zajednica, spremni za postizanje takva rješenja. "Sad je trenutak da iranska vlada poduzme hitne i suvisle korake kako bi se smanjila napetost i radilo na ostvarenju izdržljiva i trajna rješenja iranskoga nuklearnog pitanja".

Obama se svake godine u povodu Novruza obraća izravno iranskome narodu i vlastima. "Otkako sam preuzeo dužnost", rekao je, "iranskim vlastima nudim mogućnost da novih odnosa između dviju zemalja i početak povratka Irana na mjesto koje mu pripada u zajednici naroda", rekao je, "ako iranske vlasti ispune svoje međunarodne obveze".

Obama kaže kako je svjestan da to neće biti lako zbog duboko ukorijenjena nepovjerenja. "Nemam iluzija da će lako biti prevladati višedesetljetno nepovjerenje", kaže Obama.

"Potreban je ozbiljan i trajan napor kako bi se razriješile mnoge razlike između Irana i SAD-a. To se odnosi i na sve snažniji strah u vezi s iranskim nuklearnim programom koji prijeti miru u regiji i šire", rekao je Obama.

Iran uporno tvrdi da je program isključivo mirnodopski, namijenjen proizvodnji električne energije. "Iransko vodstvo tvrdi da je nuklearni program namijenjen proizvodnji električne energije i medicinskom istraživanju. No dosad nisu u to "uspjeli uvjeriti međunarodnu zajednicu", rekao je Obama. "A iranski narod plaća nepotrebno visoku cijenu zbog nespremnosti vaših čelnika da se pozabave tim pitanjem", dodao je.

SAD želi to pitanje riješiti mirnim putem, rekao je Obama i poručio, ako je iranski nuklearni program doista za mirnodopske svrhe, da je to "temelj za praktično rješenje". "To je rješenje koje će Iranu dati pristup mirnodopskoj nuklearnoj energiji, a jednom zauvijek riješit će i ozbiljna pitanja koja muče svijet, u vezi s prirodom iranskoga nuklearnog programa".

Neće biti lako pronaći rješenje, rekao je Obama u govoru za iransku Novu godinu. "Ali uspijemo li, iranski će narod vidjeti korist od jačanja trgovine i veza s drugim zemljama, pa i sa SAD-om. No nastavi li iranska vlada ovim putem, Iran će biti samo još više izoliran. Iransko čelništvo mora sad izabrati", rekao je Obama i dodao kako iranska izolacija nije dobra ni za svijet. "Kao što su vaši preci kroz povijest obogatili znanost i umjetnost, sve bi zemlje imale koristi od talenta i kreativnosti Iranaca, osobito mladih. Svaki dan koji provedete odsječeni od nas, dan je u kojem nismo surađivali, nismo zajedno gradili (...) mirnu i bogatu budućnost koja je u srcu ovoga blagdana", rekao je Obama.

(Hina) xvm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙