FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHPA traži hitno rješenje problema viznog režima

Autor: tper
ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) upozorila je danas kako bi vizni režim i njegova nedovoljno razrađena provedba za pojedine zemlje mogli uzrokovati velike probleme domaćem turizmu i cjelokupnom gospodarstvu te pozivaju mjerodavne institucije da ih riješe u najkraćem mogućem roku.

Iz UHPA-e podsjećaju kako ulaskom Hrvatske u EU dolazi do realizacije viznog režima kojim će državljani ključnih emitivnih zemalja poput Rusije, Ukrajine ili Kine morati ishodovati vizu za ulazak u Hrvatsku.

Hrvatska 1. srpnja ulazi u članstvo EU, no u isto vrijeme ne ulazi i u schengenski režim, što znači da će se pojedina emitivna tržišta naći u situaciji da za ulazak u Hrvatsku neće biti potrebna schengenska viza, već će morati posjedovati vizu Republike Hrvatske. Takav nepovoljan sistem po domaći turizam stupit će na snagu već od 1. travnja, navodi se.

Problem koji UHPA želi istaknuti leži u činjenici da prema svim aktualnim pokazateljima, mjerodavne institucije još uvijek nisu pronašle model kako riješiti ovaj problem.

Modeli provedbe i kvalitetne realizacije izdavanja viza potencijalno bi mogli dovesti do odustajanja velikog broja stranih partnera te smanjenja broja dolazaka gostiju s tih tržišta, smatraju u UHPA-i.

Napominju i kako su neadekvatna provedba i nenalaženje rješenja od strane mjerodavnih institucija do danas stvorili značajne probleme domaćim agencijama.

Ukoliko do rješenja ne dođe u najkraćem mogućem roku i s konkretnim planom provedbe, šteta za sve subjekte realizacije nadolazeće sezone, uključujući i državni proračun, biti će iznimno velika, ističu u UHPA-i.

Navode i kako je primjerice zbog nekvalitetne provedbe rješavanja problema sa izdavanjem viza, situacija takva da se pojedini turistički subjekti, primjerice u Turskoj, u velikom broju udaljavaju od želje za suradnjom i dolaskom u Hrvatsku.

Iz UHPA-e napominju kako su se nedavno neke od njihovih članica suočile sa situacijom da je određeni broj turističkih predstavnika s tržišta koja iziskuju vizu trebao stići u Hrvatsku u obilazak destinacija i inspekciju smještajnih kapaciteta.

Oni su od konzularnih ureda te Ministarstva vanjskih i europskih poslova tražili urgentnu vizu za ulazak u Hrvatsku, a koja se prema međunarodnim pravilima izdaje u roku od 72 sata, no organizatorima putovanja iz Ministarstva priopćeno kako će o rješavanju ishodovanja urgentne vize biti informirani u roku od 60 dana.

Ovakvim odnosom, koji je posljedica slabo razrađenog sistema izdavanja viza, domaće agencije su izgubile poslovne partnere, Hrvatska je izgubila velik broj gostiju, a državni proračun značajna sredstva, ističu iz UHPA-e.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙