FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski kardinal Rode kaže da je pogodio tko će biti papa

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. ožujka 2013.(Hina) - Slovenski kardinal Franc Rode tvrdi da je dan prije izbora Jorgea Marija Bergoglija za novog papu naslutio da će se to dogoditi, pa mu je to i rekao.

"Večer prije izbora šapnuo sam mu: Jorge, bit ćeš papa", rekao je Franc Rode u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da mu je ovaj odgovorio: "No, pa vidjet ćemo koliko vrijede slovenska proročanstva".

Rode (79) je kardinalom postao nakon povratka u Vatikan 2004. godine kao predstojnik kongregacije za redovnike, a tamo je otišao s mjesta ljubljanskog nadbiskupa. Prvi je Slovenac koji je kao kardinal sudjelovao u konklavama za izbor pape.

Rode je rođen u Sloveniji, ranu je mladost proveo u Argentini kamo su 1945. godine emigrirali njegovi roditelji. Studij teologije započeo je u Buenos Airesu kao pripadnik reda lazarista, a dovršio ga u Parizu.

"Od svih dosadašnjih papa njega poznajem najbolje. Poznajem ga još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Jednom je bio moj gost u Ljubljani, a susretali smo se i u Rimu i u Buenos Airesu" rekao je o svom poznanstvu s bivšim nadbiskupom Buenos Airesa, papom Franjom, slovenski kardinal Rode.

Mediji u Sloveniji nagađaju da bi Rode mogao biti izabran za nekog od papinih savjetnika.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙