FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski Triglav preko Croatie želi jačanje pozicije u regiji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. ožujka 2013.(Hina) - Mogućim preuzimanjem Croatia osiguranja i jedne osiguravajuće tvrtke u Srbiji slovenski Triglav mogao bi imati trećinu tržišta osiguranja u regiji, a to bi bio uspjeh i za Sloveniju, izjavio je za ljubljansko "Delo" od subote direktor Triglava Matjaž Rakovec.

"Preuzimanje Croatie i DDOR-a u Srbiji bio bi priča o slovenskom uspjehu, a to je Sloveniji u ovom trenutku itekako potrebno", rekao je Rakovec, pozvavši institucionalne vlasnike Triglava koji je u većinskom vlasništvu državnih fondova da "pokažu odvažnost" u namjeri uprave da dade ponudu za kupnju Croatie.

Najveći vlasnici Triglava su javni zavod za mirovinskog osiguranje ZPIZ i državni fond SOD, a država posredno kontrolira 64 posto dionica Triglava.

Budući da se tržišni udio Triglava u Sloveniji smanjuje, njegova jedina prilika u budućnosti je jačanje u regiji, a zato je Triglav zanimljiv i stranim investitorima koji bi takvu strategiju podržali, ocijenio je Rakovec u razgovoru.

Priznao je da sam Triglav u sadašnjem trenutku ne raspolaže dovoljnim sredstvima za kupnju Croatie i DDOR-a, te da bi za to trebao dokapitalizaciju ili stranog strateškog investitora.

"Za preuzimanje bi mogli imati određen iznos vlastitih sredstava, ali naravno za takve investicije sami nemamo dovoljno kapitala", rekao je Rakovec.

Rakovec je upozorio da vlasnici Triglava odluku u vezi s Croatia osiguranjem trebaju donijeti što prije budući da će vrlo brzo biti poznato prodaje li se 71 posto Croatiinih dionica u vlasništvu države ili samo 51 posto, te da se očekuje kako će obvezujuće ponude trebati dati u svibnju ili lipnju.

Nova Ljubljanska banka (NLB) koja je imala 3 posto dionica Triglava u petak je dionice prodala, dobivši za njih 12 milijuna eura, piše "Delo".

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙