FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski parlament nije uspio izabrati predsjednike domova

Autor: akoz
RIM, 15. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Novi talijanski parlament u petak je po prvi puta nakon općih izbora bez uvjerljivog pobjednika proizveo političku pat poziciju zbog koje zastupnici i senatori nisu uspjeli izabrati ni predsjednike svojih domova.

Izbori održani u veljači dali su lijevom centru većinu u donjem domu parlamentu ali ne i u senatu, uslijed čega ne može sastaviti vladu a zemlji prijete povratak na birališta i novi potresi tržišta.

Tek kada se izaberu predsjednici parlamentarnih domova predsjednik republike Giorgio Napolitano može početi formalne konzultacije s čelnicima stranaka kako bi vidio ima li izgleda za formiranje vlade. No, jasno ukazujući na nastalu pat poziciju, 630 zastupnika donjeg doma i 315 senatora u petak nisu uspjeli izabrati niti jednog od njih. Glasovanje u oba doma će se nastaviti u subotu.

Predsjednik zastupničkog doma se u prvom krugu bira dvotrećinskom većinom dok je za izbor predsjednika senata u prvom krugu potrebna apsolutna većina od ukupnog broja senatorskih mjesta.

Ukoliko stranke ne uspiju sastaviti vladu, Napolitano bi mogao zatražiti i od neke nestranačke osobe da vodi tehnokratsku vladu, sličnu onoj koju je vodio Mario Monti no nema jamstava da bi stranke pristale u ovom trenutku na takvo rješenje.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙