FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski javni dug dosegnuo rekordnih 84,1 posto BDP-a

Autor: mpuk
MADRID, 15. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Španjolski javni dug dosegnuo je krajem 2012. novi rekord od 84,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), potaknut povećanjem na saveznoj i na regionalnoj razini, pokazali su službeni podaci objavljeni u petak.

U odnosu na kraj 2011. dug se povećao za čak 14,8 postotnih bodova i osjetno nadmašuje limit Europske unije od 60 posto BDP-a. Nešto je ipak manji no što je prognozirala vlada, izračunavši da će dosegnuti 85,3 posto BDP-a.

Samo u posljednja tri mjeseca 2012. godine povećao se za 6,8 postotnih bodova.

Podaci koje EU koristi kako bi utvrdio mora li pokrenuti postupak za ispravljanje prekomjernog javnog manjka, ne uključuju zajam eurozone od 41,3 milijarde eura za sanaciju bankovnog sektora.

Prema podacima španjolske središnje banke, samo dug središnje države i fondova socijalne sigurnosti iznosio je na kraju prošle godine 72,3 posto BDP-a, u usporedbi s 58,5 posto koliko je iznosio na kraju 2011. Ostatak duga otpada na lokalnu državu.

Za ovu godinu španjolska vlada očekuje nastavljeni rast ukupnog javnog duga, na oko 90,5 posto BDP-a, što bi moglo testirati povjerenje financijskih tržišta.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙