FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP u Dubrovniku: projekt HE Ombla isplativ i siguran

Autor: hspa
DUBROVNIK, 14. ožujka 2013. (Hina) - Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) danas su novinarima u Dubrovniku predstavili ključne energetske, gospodarske, financijske i okolišne aspekte hidorelektrane (HE) Ombla te poručili kako je projekt napravljen stručno, kako je siguran i financijski isplativ.

Projekt omogućava i opstanak svih špiljskih vrsta na području u kojemu će se graditi, istaknuli su HEP-ovci predstavljajući podatke iz plana upravljanja bioraznolikošću i procjene analize utjecaja izgradnje HE Ombla na području ekološke mreže.

HEP izgradnju HE Ombla, snage 68 megavata, planira u blizini izvora Omble na početku zaljeva Rijeka Dubrovačka, u Dubrovniku, a riječ je specifičnom projektu u kojemu su svi objekti smješteni u podzemlju.

Predviđena srednja godišnja proizvodnja HE Ombla je 220 gigavatsati (ili 220 milijuna kilovatsati) električne energije, a predstavnici HEP-a ističu kako će ona znatno poboljšati energetsku sliku Hrvatske te smanjiti ovisnost o uvozu električne energije.

Član Uprave HEP-a Rodoljub Lalić uz ostalo je istaknuo kako je proizvodna cijena kilovatsata struje iz HE Ombla značajno manja nego električne energije koju trenutačno uvozimo.

HE Ombla bi, po procjenama HEP-a, trebala smanjiti uvoz električne energije za šest do osam posto u odnosu na petogodišnji prosjek uvoza te omogućiti sudjelovanje domaćih tvrtki u više od 80 posto vrijednosti projekta.

Voditelj poslova ocjene utjecaja elektrane na okoliš i prirodu Dražen Lovrić kazao je kako je, osim proizvodnje električne energije, velika pozornost u projektu posvećena zaštiti bioraznolikosti ovoga područja te kako će svi špiljski sustavi biti sigurni od posljedica mogućeg potapanja.

Zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Niko Šalja kazao je kako je riječ o projektu od izuzetne važnosti za grad Dubrovnik, budući da će se znatno poboljšati opskrba električnom energijom.

Predstavnik ekoloških udruga Enes Čerimagić, član Zelene akcije, naglasio je kako ekološke udruge drže da je količina električne energije koja će se proizvoditi iz HE Ombla zanemariva u odnosu na ulaganje te da bi bilo isplativije da HEP ulaže u obnovu mreže.

Investicija u HE Ombla procjenjuje se na 152 milijuna eura, a HEP je s Europskom bankom za obnovu i razvitak studenom 2011. godine sklopio ugovor o sindiciranom zajmu od 123,2 milijuna eura za gradnju te hidroelektrane.

(Hina) xddub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙