FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert: Beograd i Priština trebaju učiniti dodatne korake

Autor: vili
BEOGRAD, 13. ožujka 2013. (Hina) - Šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert ocijenio je da u dijalogu Beograda i Prištine obje strane narednih dana moraju načiniti dodatne korake u pojedinim oblastima o kojima se pregovara, izvijestili su srbijanski elektronički mediji.

Degert je na Kopaoniku, gdje sudjeluje u radu "Kopaonik bussines foruma", istaknuo kako postoji "određeni broj pitanja", poput elektroprivrede, telekomunikacija i pošta, te sjevera Kosova, zbog kojih obje strane moraju "načiniti korak naprijed" ali tako da rješenja budu primjenjiva i "takva da stvore odgovarajuće okruženje za sve".

"To znači da moramo imati rješenja koja će biti primijenjena. Nekad je lakše postići sporazum nego ga poštovati", rekao je Degert, ocijenivši kako "nije toliko važno ni da li će sporazum Beograda i Prištine biti potpisan ili ne, nego da li je koristan za obje strane".

Na pitanje da li je Priština pod pritiskom, Degert je rekao da se "pritisak vrši na obje strane da se postigne sporazum".

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u ponedjeljak navečer nakon razgovora državnog izaslanstva Srbije s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u Bruxellesu kako očekuje da će sporazum s Kosovom biti potpisan do kraja ovoga mjeseca, istaknuvši da je Priština popustila u svojim zatjevima u vezi s nadležnošću i ovlastima zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova.

Kasnije je najavljeno da će Ashton tijekom ovog tjedna doputovati u Prištinu, uz mogućnost da, ovisno od razgovora s kosovskim dužnosnicima, potom doputuje i u Beograd.

Naredni krug razgovora Beograda i Prištine zakazan je za 20. ožujka u Bruxellesu, a u prethodnoj napredak nije postignut jer Beograd traži izvršne ovlasti za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova, na što Priština ne pristaje.

(Hina) xvil ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙