FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kampanja o regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglica

Autor: smar
ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije danas su nastavili informativnu kampanju o regionalnom programu stambenog zbrinjavanja čiji je cilj pružiti usklađene informacije izbjeglicama, povratnicima i ostalim raseljenim osobama o mogućnostima dobrovoljnog povratka, reintegracije i lokalne integracije u tim zemljama kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Taj program, čiji je cilj osigurati trajna stambena rješenja za 74 tisuće najranjivijih raseljenih osoba u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, jedan je od ključnih rezultata regionalne suradnje nakon sukoba na području Jugoslavije i nasilne raseljenosti oko dva milijuna ljudi u regiji.

Program se naslanja na dosadašnje zajedničke napore četiri partnerske zemlje i međunarodne zajednice na pružanju stambenog zbrinjavanja i jamstva za zaštitom prava izbjeglih i drugih raseljenih osoba iz vremena sukoba.

Dio sredstava potrebnih za implementaciju Programa prikupljen je tijekom Sarajevske donatorske konferencije u travnju 2012., u iznosu od 264 milijuna eura. Najveći dio sredstava programa koji je započeo u siječnju ove godine, donirala je Europska unija. Vlada SAD-a donirala je deset milijuna dolara.

"Ovo je veliki preokret u rješavanju problema stambenog zbrinjavanja osoba i omogućavanju da se vrate u dom ili da se integriraju u novoj sredini", istaknuo je na konferenciji za novinare Stanko Janić, regionalni koordinator Hrvatske i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U ovom projektu, dodao je, predviđeno je da će Hrvatska zbrinuti 3500 obitelji, od kojih su veći dio povratnici, a ostali su oni koji se nalaze u tri prognanička naselja ili nekim dugim oblicima organizirana smještaja, a u statusu su izbjeglice, povratnika ili prognanika.

Janić je napomenuo da je program stambenog zbrinjavanja započet prije dvije godine te da je u tom periodu u Hrvatskoj zbrinuto 690 obitelji za što je utrošeno 20 milijuna eura. "Preostaje nam do kraja projekta realizirati 98 milijuna eura", dodao je.

Najavio je da će za par tjedana biti objavljen rok kako bi osobe koje se žele vratiti u Hrvatsku mogle aplicirati.

"Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zadnja značajnija donatorska intervencija na ovim prostorima", upozorio je Mario Nenadić, regionalni koordinator Bosne i Hercegovine i pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice, ocijenivši da su zbog toga zemlje učesnice ambiciozno prihvatile taj program. Istaknuo je da je BiH planira zbrinuti 5400 obitelji.

Budimirka Đukanović, regionalna koordinatorica Crne Gore i savjetnica ministra rada i socijalne skrbi, rekla je da Regionalni program stambenog zbrinjavanja predviđa rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja za oko 6000 osoba, odnosno 1177 obitelji u Crnoj Gori te da je ukupna vrijednost projekta za to područje oko 20 milijuna eura.

Vladimir Cucić, regionalni koordinator Srbije i komesar za izbjeglice i migracije, smatra da je projekt poštena i dobra stvar te da se radi o preokretu u rješavanju pitanja problema stambenog zbrinjavanja koji treba cijeniti.

U Srbiji, kazao je, projektom bi trebalo biti obuhvaćeno 46 tisuća ljudi, odnosno više od 16.700 porodica.

Proces odabira korisnika i provedbu Programa u zemljama sudionicama nadgledat će visoki povjerenik UN-a za izbjeglice i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Prvi val informativne kampanje koja će se u sve četiri zemlje odvijati tijekom ožujka i travnja podržava Europska unija, UNHCR i Sadako Ogata, bivša visoka povjerenica UN-a za izbjeglice.

(Hina) xsmar yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙