FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Friedrich: ulaskom u EU suradnja RH i Baden-Wuerttemberga još dinamičnija

Autor: vkla
ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Suradnja Hrvatske i njemačke savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg do sada je vrlo uspješna, a ulaskom RH u Europsku uniju će biti još dinamičnija, izjavio je u petak u Ministarstvu vanjskih i europskih Peter Friedrich, ministar za Savezno vijeće, Europu i međunarodne poslove Baden-Wuerttemberga.

Friedrich, koji s izaslanstvom boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, sudjelovao je na 7. sjednici Mješovite komisije RH i Baden-Wuerttemberga u svojstvu supredsjedatelja komisije, zajedno s Hrvojem Marušićem, pomoćnikom ministrice vanjskih i europskih poslova i supredsjedateljom s hrvatske strane.

"Rad u našoj Mješovitoj komisije nam je pokazao da smo do sada bili vrlo uspješni s obzirom na približavanje Hrvatske Europskoj uniji. Ali samim pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji naša suradnja neće prestati već naprotiv, tek onda nam predstoji puno posla", rekao je Friedrich koji je kazao da se iznimno veseli ulasku Hrvatske u EU.

"To neće biti praznik samo u Hrvatskoj već i u Baden-Wuerttembergu i mi ćemo to proslaviti", dodao je njemački dužnosnik, ocjenivši rad Mješovite komisije "uspješan primjer europske suradnje".

Hrvoje Marušić je ocijenio da će činjenica da "smo na korak do ulaska u EU otvoriti brojne nove mogućnosti za našu suradnju".

"Računamo na partnerstvo s Baden-Wuerttembergom da nam prenese svoja znanja i vještine kako bi Hrvatska bila konkurentna zemlja članica", rekao je Marušić.

Govoreći o radu Komisije, Friedrich je pojasnio da ona pokriva šest poglavlja i ima šest radnih grupa, s težištem na gospodarskoj suradnji.

"Baden-Wuerttemberg ima vrlo internacionalizirano gospodarstvo i stoga je naš zajednički interes da pronađemo ona područja u RH koja bi mogla biti zanimljiva za ulagače iz Njemačke", rekao je Friedrich. Po njegovim riječima, njemački su ulagači zainteresirani za lokacije koje bi bile zanimljive za uspostavljanje proizvodnje ili za ponudu usluga, a također bi trebalo produbiti suradnju na području novih tehnologija, energetike i turizma.

Također je kazao da su dvije strane u okviru strategije EU-a za Dunavsku regiju preuzele koordinaciju promicanja konkurentnosti i malog i srednjeg poduzetništva, pri čemu je istaknuo važnost obrazovanja. Zajednički projekti na području infrastrukture i gospodarstva mogli bi se, kako je kazao, u sljedećem financijskom razdoblju ostvariti uz pomoć novca iz europskih fondova.

Kao daljnja područja suradnje naveo je kulturnu suradnju, zaštitu okoliša, posebice zaštitu voda i zbrinjavanje otpadnih voda.

Marušić je izrazio zadovoljstvo što Hrvatska surađuje s jednom od najuspješnijih pokrajina u cijeloj Europskoj uniji.

"Imamo puno toga za naučiti od Baden-Wuerttemberga, ali mislim da imamo puno toga i za ponuditi", rekao je Marušić. Istaknuo je da ta njemačka savezna pokrajina izdvaja za inovacije i razvoj 4,8 posto i da je to nešto čemu Hrvatska treba težiti.

Friedrich i Marušić su na 7. sjednici potpisali i protokol o suradnji za naredno razdoblje.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙