FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati Brodosplita potpisali Socijalni sporazum o zajedničkim akcijama

Autor: zjur
SPLIT, 4. ožujka 2013. (Hina) - Čelnici Nezavisnog sindikata Brodosplita, Sindikata metalaca Hrvatske i Radničkog sindikata Brodosplita danas su potpisali Socijalni sporazum o zajedničkim akcijama tijekom petogodišnjeg procesa restruktuiranja splitskog škvera, a očekuju da će do 1. travnja s novim vlasnikom, samoborskim DIV-om, i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom potpisati sporazum kojim će se jamčiti socijalna prava iz postojećeg kolektivnog ugovora.

U sporazumu ćemo navesti otpremninu od 6400 kuna po godini staža, ali i radničke dionice koje bi se povlašteno otkupljivale, te bi se omogućio dokup mirovine. Mi smo otvoreni za suradnju s novim vlasnikom, ali o višku radnika može se raspravljati tek kada se ugovori gradnja novih brodova, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević također je poručio da u škveru nema tehnološkog viška dok se u Brodosplit ne donesu poslovi. U trenutku kada imamo samo dva broda na navozu, zapravo smo mi svi tehnološki višak, kaže Dragičević.

Svi sindikati koji djeluju u splitskom brodogradilištu u tome su jedinstveni. Sporazum koji se priprema o visini otpremnina, za kojega je jamac ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, daje nam za pravo da u zajedničkoj sinergiji splitski škver u budućnosti dovedemo na one grane koje su bile prije desetak godina, rekao je Dragičević.

Šegvić je dodao kako je Socijalni sporazum, osim ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, podržao i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, dodavši kako će DIV postati vlasnik škvera tek poslije pet godina i to nakon što u potpunosti ispoštuje ugovor.

Nadam se da će Brodosplit opstati, jer u protivnom Split više neće biti onakav kakav je bio, zaključio je Šegvić.

(Hina) xzjur ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙