FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski parlament najavit će eru predsjednika Xi Jinpinga

Autor: vkla
PEKING, 3. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Tri tisuće zastupnika kineskog parlamenta okuplja se idućeg tjedna u Pekingu kako bi promijenili državno vodstvo, dok stanovništvo nestrpljivo čeka da se ispune obećane reforme, javlja u nedjelju AFP.

Na godišnjem redovitom zasjedanju Svenarodnog kineskog kongresa službeno će se za predsjednika Kine proglasiti 59-godišnjeg glavnog tajnika Komunističke partije Kine od studenoga Xi Jinpinga, a za premijera 57-godišnjeg Li Keqianga.

Njih dvojica će na čelu države zamijeniti Hu Jintaoa i Wen Jiaboa i vodit će Kinu u idućih 10 godina. Ta formalnost najavljuje dolazak na vlast mlađe političke generacije, četiri mjeseca nakon što je KP Kine najavila borbu protiv korupcije širokih razmjera u svojim redovima i spremnost da osluškuje stanovništvo koje je, usprkos spektakularnom gospodarskom rastu, sve zabrinutije za svoju budućnost.

Delegati pristigli iz svih krajeva Kine 10 dana će zasjedati u Palači naroda na Trgu nebeskog mira kako bi odobrili odluke koje je već donijela KP. Među njima će biti i tibetanski predstavnici koji će, kako se očekuje, osuditi val samospaljivanja na Tibetu i odreći se Dalai Lame, duhovnog vođe Tibetanaca u egzilu.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙