FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 2. do ponedjeljka 4. ožujka

Autor: kgab
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 2. do ponedjeljka 4. ožujka.

SUBOTA, 2. ožujka

-----------------

SALZBURG - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primit će visoko priznanje Europske akademije znanosti i umjetnosti zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim će se bilateralno sastati i razgovarati o ratifikaciji hrvatskog ugovora u parlamentu Slovenije, jedine članice EU-a koja još nije počela taj postupak. Josipović i Pahor sastat će se u subotu nakon svečane sjednice akademije na kojoj će uz ruskog predsjednika Vladimira Putina biti proglašeni zaštitnicima te ugledne znanstvene ustanove. Susret Josipovića i Pahora bit će njihov prvi sastanak otkako je bivši slovenski premijer u prosincu prošle godine izabran za predsjednika Slovenije, koja ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora uvjetuje rješenjem problema prenesene štednje hrvatskih građana iz Ljubljanske banke.

KAIRO - Američki državni tajnik posjetit će Egipat tijekom svog prvog putovanja u inozemstvo otkako je stupio na dužnost. Kerry ćee se sastati s egipatskim čelnicima, šefom Arapske lige Nabilom el Aarabijem i članovima oporbe.

NEDJELJA, 3. ožujka

-------------------

RIJAD - Američki državni tajnik John Kerry sudjelovat će na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) u glavnome gradu Saudijske Arabije.

PONEDJELJAK, 4. ožujka

----------------------

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primit će crnogorsku ministricu obrane Milicu Pejanović Đurišić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prima u službeni posjet predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Božu Ljubića. Ljubića će također primiti predsjednik Ivo Josipović.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem, s kojim će razgovarati o bilateralnim pitanjima te europskim integracijama. Mrkića će također primiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

BRUXELLES - Počinje šesti krug pregovora Beograda i Prištine, a uoči njega srbijanski državni vrh je zaključio da Srbija neće odustati od dijaloga, ali traži od međunarodne zajednice da ohrabri Prištinu na ustupke kako bi se postigao dogovor u ključnim trenucima dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom Europske unije. Ključna tema ovog kruga je rješavanje problema institucija na sjeveru Kosova.

KENIJA - Predsjednički i parlamentarni izbori.

RIJAD/ABU DABI - Američki državni tajnik John Kerry sastat će se u Rijadu s regionalnim čelnicima nakon čega putuje u Abu Dabi, gdje će razgovarati s tamošnjim najvišim dužnosnicima.

ISTANBUL - Zapadni i arapski dužnosnici sastat će se s predstavnicima sirijske oporbe u Istanbulu kako bi razmotrili vojnu i humanitarnu potporu pobunjenicima koji žele svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙