FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM o stanju na tržištu elektroničkih komunikacija u zadnjem kvartalu 2012.

Autor: tmis
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Tržište elektroničkih komunikacija u četvrtom tromjesečju prošle godine obilježilo je povećanje ukupnog prometa, velik broj prenesenih brojeva uz istodobni pad prihoda operatora, što ukazuje na pad cijena za krajnje korisnike, kao i nastavak rasta broja širokopojasnih priključaka, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

U nepokretnoj telefoniji i u zadnjem lanjskom tromjesečju se nastavio pad prihoda od telefonskih usluga, pri čemu je Hrvatski telekom (HT) zadržao vodeći položaj na tom tržištu.

Istodobno se udjel novih operatora u nepokretnoj telefoniji smanjio i to zbog, kako navode iz HAKOM-a, značajnog pada broja korisnika usluge predodabira operatora (CPS), za oko 7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Zabilježen je i rast prenesenih brojeva za više od 33 posto u odnosu na 2011. kao posljedica migracije korisnika od jednog operatora prema drugom zbog većeg izbora cjenovno povoljnijih usluga.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama i dalje bilježi rast te je na kraju 2012. dosegao 890.273 priključaka, što je za 3,7 posto više nego u četvrtom tromjesečju 2011.

U pokretnim komunikacijama zabilježen je pad prihoda i broja korisnika u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, dok su u odnosu na 2011. korisnici ostvarili preko 19 posto više odlaznih minuta u prometu.

I tu je HT zadržao vodeći položaj, a i udjeli ostala dva mobilna operatora, Vipneta i Tele2, ostali su nepromijenjeni, iako je zabilježen znatni porast prenesenih brojeva, za čak od 61,5 posto u odnosu na kraj 2011.

Podaci HAKOM-a pokazuju i da je krajem prošle godine oko 40 posto krajnjih korisnika koristilo uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙