FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU bez komentara na Dačićeve o izjave o potrebi pritiska na Kosovo

Autor: svuk
BRUXELLES, 1. ožujka 2013.(Hina) - Europska unija nema komentara na izjave srbijanskih dužnosnika o potrebi međunarodnog pritiska na Kosovu kako bi se postigao napredak u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon, izjavila je u petak glasnogovornica Maja Kocijančič.

"Nemamo nekog posebnog komentara na izjave srpskog premijera Dačića. Naše je stajalište oko dijaloga jasno, mi vjerujemo da je to u interesu i Beograda i Prištine", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica Catherine Ashton.

Ona je najavila da će se šesti krug pregovora održati u ponedjeljak, 4. ožujka.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da su pregovori s Prištinom došli u fazu u kojoj će Srbija u Bruxellesu biti izložena velikim pritiscima i da ne zna u kojem smjeru dalje uopće može ići dijalog s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem jer Priština ne želi ni razgovarati o davanju izvršnih ovlasti zajednici srpskih općina, koju predlaže Beograd.

Uoči šestog kruga pregovora u petak se u Beogradu sastao srbijanski državni vrh. Nakon toga sastanka savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić je rekao da Srbija neće odustati od dijaloga, ali traži od međunarodne zajednice da "ohrabri" Prištinu na ustupke kako bi se postigao dogovor u ključnim trenucima dijaloga.

Nakon zadnjeg, petog kruga pregovora, koji je trajao dva dana, Ashton je priopćila da su se premijeri Srbije i Kosova Dačić i Thaci "vratili u svoje prijestolnice na konzultacije" kako bi nastavili pregovore na sljedećem sastanku 4. ožujka.

Dijalog je ušao u ključnu fazu kada je na dnevni red došlo dosad najteže pitanje, koje se odnosi na postojanje paralelnih sprskih struktura na sjeveru Kosova - sudova, poreznih uprava, policije, obavještajnih službi.

Dačić je srbijanskim medijima rekao da se dvije strane slažu "samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti riješen formiranjem zajednica općina". "Međutim, oni uopće ne žele razgovarati o izvršnim ovlastima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme", rekao je srbijanski premijer.

Vidljiv napredak u normalizaciji odnosa uvjet je za daljnji napredak u europskim integracijama i za Srbiju i za Kosovo.

(Hina) xsv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙