FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Domazet: Tužiteljstvo Haškog suda podiglo traljavu optužnicu protiv Perišića

Autor: macu
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo izjavio je danas da mu je potpuno jasno zašto je Žalbeno vijeće Haškog suda (ICY) poništilo prvostupanjsku presudu bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću koji je bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj.

"Tužiteljstvo Haškog suda podiglo je traljavu optužnicu protiv generala Perišića, jer ga nije optužilo ni za udruženi zločinački poduhvat, niti za zapovjednu, a ni individualnu odgovornost", rekao je Domazet, dodavši da ako ne postoji zapovjedna odgovornost onda ne može biti ni kažnjen. Istodobno, kako je dodao, s hrvatske strane nije ništa učinjeno da general Perišić odgovora pred Haaškim sudom za granatiranje Zadra, Dubrovnika i Zagreba.

Domazet smatra da treba imati u vidu da iza presude "stoji američka politika i njezini strateški interesi" kako bi izvukla što više koristi za sebe, jer nakon ovakve presude evidentno je da "nema prekomjerna granatiranja i dopušteno je podržavati bilo koju oružanu snagu u ratnim naporima i da to ne bude zločin".

Žalbeno vijeće Haškoga suda, pod predsjedanjem američkog suca Theodora Merona većinom glasova zaključilo je da dokazi ne podržavaju zaključak da se pomoć koju je Vojska Jugoslavije pružala Vojsci Republike Srpske (VRS) može smatrati pomaganjem zločina nego tek pomaganjem općih ratnih napora te da se, iako je VRS činila zločine, ipak nije radilo o zločinačkoj organizaciji nego vojsci koja je sudjelovala u ratu.

Presudu da se Momčilo Perišić odmah pusti na slobodu Žalbeno vijeće donijelo je 28. veljače.

(Hina) xmc yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙